تاریخ انتشار :شنبه ۵ قوس ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۴۳
کد مطلب : 33099
مذاکرات صلح، آزمون و خطایی دیگر
طرح موضوع مذاکره با طالبان در لویه جرگه از سوی کرزی نیز تنها به این هدف صورت گرفت که وی پس از مواضع تندی که علیه طالبان و پاکستان پس از ترور رییس شورای عالی صلح اتخاذ کرده بود، به از سر گیری دیپلماسی التماس و درخواست های مکرر از طالبان برای روی کردن به مذاکره، کسب مشروعیت کند.
دولت افغانستان با طرح دگرباره موضوع مصالحه با طالبان در لویه جرگه اخیر، یکبار دیگر، تلویحا بر این مساله تاکید کرد که راهی جز مذاکره فراروی افغانستان در بحران موجود وجود ندارد.
این در حالی است که طرف اصلی مذاکره با دولت، یعنی طالبان و دیگر گروه های شورشی، همواره با زبان آتش و آهن به پیشنهادات بیش از حد خوشبینانه دولت کرزی، پاسخ داده اند.
ترور رییس شورای عالی صلح، به عنوان آخرین پاسخ قاطع و صریح طالبان به درخواست ها و التماس های مکرر دولت افغانستان برای تجدید نظر و بازبینی در خصوص سیاست های حاکمیت در قبال مساله مصالحه، کافی بود؛ اما به نظر می رسد تمامی واکنش های اولیه آقای کرزی و حلقه قدرت در مورد به بن بست رسیدن روند مذاکره و مصالحه، همانگونه که در ابتدا نیز قابل پیش بینی بود، صرف جنبه تاکتیکی داشته و برای فرونشاندن آتش خشم هواداران برهان الدین ربانی و سایر رهبران مجاهدین عضو شورای عالی صلح، انجام شده است و روزی باید با توسل به مستمسکی ظاهرا مشروع، این روند دوباره باید آغاز می شد.
اگرچه در مراسم تشییع جنازه برهان الدین ربانی که در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد نیز، رییس جمهور یکبار دیگر بر مصالحه و برقراری صلح تاکید کرد؛ اما آن زمان، نخبگان سیاسی افغانستان هرگز به این نکته پی نبردند که مراد رییس جمهور از یادکرد و تاکید دوباره بر این موضوع، این است که عزم دولت برای این منظور جزم است و این امر، با هر هزینه ای که ممکن باشد، باید ادامه پیدا کند.
طرح موضوع مذاکره با طالبان در لویه جرگه از سوی کرزی نیز تنها به این هدف صورت گرفت که وی پس از مواضع تندی که علیه طالبان و پاکستان پس از ترور رییس شورای عالی صلح اتخاذ کرده بود، به از سر گیری دیپلماسی التماس و درخواست های مکرر از طالبان برای روی کردن به مذاکره، کسب مشروعیت کند.
بر این اساس، طرح این مساله و گنجاندن آن در آجندای جرگه فرمایشی حکومت، افزون بر اینکه جنبه حاشیه ای و نمایشی داشت، به هدف توجیه از سر گرفتن روال سابق برای ادامه مذاکرات صلح انجام گرفت.
این کاملا روشن و مسلم بود که جرگه یادشده با ادامه مذاکرات صلح مخالفت نخواهد کرد و رییس جمهور کرزی نیز این را خوب می دانست، همانگونه که قرار نبود با طرح پیمان استراتژیک حتا در صورت محرمانه ماندن خواست های آمریکا مخالفت کند!!
اما از سوی دیگر، جرگه یادشده ظرفیت و صلاحیت کافی برای ارائه راهکاری جدید و تجدید نظر در رویکرد قبلی دولت در این خصوص را نیز نداشت.
کرزی در بخشی از سخنان خود در روز نخست آغاز به کار جرگه، از صلاح الدین ربانی؛‌ فرزند ارشد رییس سابق شورای عالی، به نیکی یاد کرد و او را مورد ستایش فراوان قرار داد.
این آخرین تلاش کرزی و تیم قدرت برای تطمیع هواداران و بازماندگان رییس مقتول شورای عالی صلح بود تا با ادامه مذاکرات صلح دیگر مخالفتی نکنند.
اکنون معصوم استانکزی؛‌ رییس دبیرخانه شورای عالی صلح از تلاش برای آغاز مذاکره سخن می گوید و از ایجاد دفتر سیاسی طالبان در خاک افغانستان استقبال می کند.
استانکزی کسی است که در دولت ساقط شده طالبان، دارای سمت رسمی دولتی بوده و در زمان ترور برهان الدین ربانی نیز در منزل وی حضور داشته است.
منابع غیرمستقل گزارش داده اند که او پس از ترور آقای ربانی، برای چندین ساعت در اختیار نیروهای خارجی قرار داشته و از هرگونه اظهار نظر رسانه ای برحذر داشته شده است. این در حالی است که واحدیار؛‌ از اعضای شورای عالی صلح، که او نیز در آن حادثه در منزل آقای ربانی حضور داشت، همراه با رییس امنیت ملی افغانستان در یک کنفرانس خبری مشترک حضور یافت و در مورد چند و چون وقوع حادثه سخن گفت.
در هر حال، اکنون استانکزی،‌ تاکید کرده که طالبان باید یک آدرس مشخص در درون خاک افغانستان داشته باشند و حادثه ای شبیه جریان ترور آقای ربانی نیز تکرار نشود؛‌ این تنها پیش شرط دولت افغانستان برای شروع دوباره مذاکرات است و بدین ترتیب، پرونده ترور رییس شورای عالی صلح نیز به خودی خود، مختومه است.
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا)- کابل-سرویس تحلیل و پژوهش اخبار
https://avapress.com/vdcdnz0s.yt0sn6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما