تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۱ جدی ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۱۲
کد مطلب : 136411
محمد موسی شفیق هم مرد قلم بود و هم مرد عمل/شفیق نه شرقی بود و نه غربی

محمد اشرف غنی رئیس‎جمهوری اسلامی افغانستان قبل از ظهر امروز در سمینار بین‎المللی بزرگداشت از شخصیت و کارنامه‎های شهید محمدموسی شفیق صدراعظم اسبق کشور که در مقر وزارت امور خارجه برگزار گردیده بود، اشتراک و سخنرانی کرد.

رئیس‎جمهور در این سیمینار با اشاره به بحث شهید موسی شفیق و پدر بزرگوارش در لویه جرگه قانون اساسی ۱۳۴۳، گفت: این بحث دو نکته قابل توجه دارد؛ اول این‎که نشان می‎دهد جامعه افغانستانی ما ظرفیت و تحمل بحث‎های آزاد را به خوبی دارد؛ دوم این‎که این بحث، نمونه خوبی از احترام و تفاهم در جنجال میان دو نسل است که یکی طرفدار بقای وضعیت و دیگری علاقه‌مند تغییر وضعیت می‎باشد.

وی افزود: شهید محمدموسی شفیق بین تحول و تداوم خط وسط، ملی و اسلامی را به واقعیت مبدل کرد.

رئیس‎جمهور غنی گفت: یکی از کارهای مهم او معاهده میان افغانستان و ایران در مورد دریای هلمند بود که در زمان صدارت او منعقد گردید و در همان زمان، به تصویب شورای ملی رسید و از طرف پادشاه توشیح شد. در مورد این معاهده شفیق مورد انتقادها قرار گرفت و فشارهای زیادی صورت گرفت که این معاهده منعقد نشود ولی جناب شفیق به این نظر بود که افغانستان و همسایه‎ها باید منافع مشترک شان را درک کنند و در برابر همدیگر، نه به حیث رقیب، بلکه به حیث دوست و همکار رفتار نمایند.

رئیس‎جمهور خاطر نشان کرد: در ماده پنجم معاهده افغانستان و ایران در مورد دریای هلمند آمده است: "ایران هیچ‎گونه ادعایی بر آب هلمند، بیشتر از مقداری ‎که طبق این معاهده تثبیت شده است، ندارد. حتی اگر مقادیر آب بیشتر در دلتای سفلای هلمند میسر هم باشد و مورد استفاده ایران هم بتواند، قرار گیرد."

وی افزود: کاش شهید موسی شفیق چند سال دیگر زنده می‎بود تا تمام آب‎های افغانستان انسجام پیدا می‎کرد، حالا وظیفه ما تطبیق این معاهده است، زیرا این معاهده به نفع مردم و دولت افغانستان و صلح و ثبات کشور می‎باشد.

محمداشرف غنی با اشاره به این‎که مطالعه زندگی و کارنامه‎های جناب شفیق برای ما پیام‌های مهمی دارد، گفت: وی یک متفکر بوده و به برکت انسجام فکری خود، کارهای بزرگ و مفید انجام داده است. دیگر این‎که شخصیت چند بعدی داشت و کسی که علاقه‎مند زندگی موفق در جهان کنونی باشد، باید به ابعاد مختلف زندگی کنونی آشنایی داشته باشد.

رئیس‎جمهور گفت: شخصیت بعضی از افراد را نوشته‎ها و تالیفات شان می‎سازد و شمار دیگری مانند سیدجمال‎الدین افغان، بیشتر در فعالیت‎های عملی مصروف می‎باشند و شخصیت اصلی آنان را تلاش‎های عملی تشکیل می‏دهد. شفیق صاحب هم مرد قلم و هم مرد عمل بود.

رئیس‎جمهور غنی گفت: شهید شفیق طرفدار روابط نیک با همسایه‎ها بود و به این امر اعتقاد داشت که همسایه‎ها باید منافع مشروع همدیگر را احترام کنند و بر نکات مشترک همکاری‎ها تاکید ورزند.

وی افزود: شخصیت محمدموسی شفیق ترکیب عظیمی از دانش اسلامی، دانش شرقی و دانش غربی بود و این فکر عمیق وی نتیجه تحصیل و تجارب موصوف می‎باشد.

رئیس‏ جمهور گفت: زمانی‏که جوان بودم و به‎خاطر تحصیل رهسپار دانشگاه کلمبیا می‎شدم، شاد روان شفیق را در کابل دیدم و از مشورت‎هایش فیض بردم. در جریان دو ساعت ملاقات با وی بیشتر متیقن گردیدم که موسی شفیق دارای استعداد و دانش خارق‎العاده است.

رئیس‎جمهور کشور گفت: شهید موسی شفیق اگر یک سیاست‎مدار بزرگ، مقنن سترگ و عالم دینی نمی‎بود، باز هم منحیث یک شخصیت بزرگ افغانستان جایگاه اش را در تاریخ و فرهنگ کشور می‎داشت.

محمداشرف غنی تصریح کرد: طوری‎که بحث ادبیات معاصر افغانستان بدون ذکر از موسی شفیق ناتمام معلوم می‎شود، همین طور بحث تدوین قوانین معاصر کشور، بدون یادآوری از تلاش‎های شادروان شفیق، ناقص است.

وی افزود: توجه داشتن به اهمیت قانون و احترام به حاکمیت قانون، پیام دیگری از زندگی و کارنامه‎های شهید شفیق است، وی در فکر و عمل، یک انسان معتدل بود و همواره بر اعتدال تأکید می‎ورزید.

رئیس‎جمهور با اشاره به این‎که موسی شفیق از یک خانواده روستایی سربلند کرده بود، اما در اثر سعی و تلاش خودش به مقام صدر اعظمی کشور رسید، گفت: این بُعد زندگی موصوف به نسل جوان این پیام را دارد که اگر یک جوان در شرایط دشوار قرار داشته باشد و محدودیت‎هایی نیز سد راه آن باشد، می‎تواند در اثر کوشش، زحمت و فکر منسجم به پیشرفت‎های زیادی نایل گردد.

رئیس‎جمهور غنی در اخیر سخنانش گفت: مهم‎ترین پیام شهید محمدموسی شفیق به ما اتمام فصل ناتمامی است که از زمان غازی امان‎الله خان شروع شد و شهید شفیق آن‎را ادامه داد، امروز ارادۀ واضح و محکم داریم که افغانستان دیگر فصل ناتمام نداشته باشد و به رفاه و

ثبات دوامدار برسد که هم موجب رفاه مردم و هم موجب ثبات منطقه گردد.

در این سیمینار صلاح‎الدین ربانی وزیر امور خارجه نیز صحبت کرد و گفت: ملت‌هایی که تاریخ گذشته خود و دیگران را مطالعه دقیق و انتقادی نمی‌کنند و از تجربه‎های گذشته نمی‌آموزند، همیشه محکوم به تکرارِ تجاربِ تلخ تاریخی بوده و حلاوت کامیابی‎ها را هرگز نخواهند چشید.

وزیر امور خارجه افزود: تلاش‎های هدفمند و هوشیارانه او (موسی شفيق) برای اعتماد سازی و تنش زدایی در سطح منطقه به ویژه با دو کشور همسایه ایران و پاکستان، نشانه از خبرگی سیاسی او بود، او با مذاکره دشوار و موفقانه، معاهده آب هلمند را در بیست و دوم حوت ۱۳۵۱ خورشیدی با جانب ایران امضا كرد.

وی افزود: امروز، ما در هفته تجلیل از قانون اساسی، از نودمین سالگشت تولد شهید موسی شفیق در حالی بزرگداشت می‎کنیم که او یکی از شخصیت‎های تأثیر گذار در دهه دموکراسی و تصویب قانون اساسی آن دوره بود.

وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: باورمندی راسخ او به مردم سالاری سبب شد که طی دهه دموکراسی نقش فعالی داشته باشد و به همین دلیل در لویه جرگه تدوین قانون اساسی سال ۱۳۴۳ خورشیدی، به عنوان منشی این لویه جرگه نقش به سزایی در تدوین و تصویب قانون اساسی دهه دموکراسی به عهده داشت.

صلاح‎الدین ربانی گفت: شهید محمدموسی شفیق، در دوره وزارت امورخارجه و هم‎چنان دوره صدارت اش، برای اعتماد سازی میان افغانستان و پاکستان نیز بیشترین تلاش را کرد. کاری که بعد از چند دهه، حکومت وحدت ملی نیز آن را روی دست گرفت و با دیپلوماسی فعال، در راستای اعتمادسازی منطقه‎ای، تعریف منافع مشترک اقتصادی کشورهای منطقه، گام‎های عملی و سازنده‎ای برداشت تا افغانستان به جای محل تقابل، به محل تلاقی منافع مشترک و چهار راه ترانزیت و تجارت منطقه مبدل شود.

در این سیمینار پیام پروفیسور دوکتور احمد الطیب شیخ الازهر توسط خانم الزیدان استاد دانشگاه الازهر مصر قرائت گردید که در آن از آقای موسی شفیق منحیث یکی از فارغان دانشگاه الازهر و یکی از علمایی که در دامان آن درس خوانده و از چشمه سار علوم آن بهره گرفته و در محضر استادانش شاگردی کرده است، یادآوری شده بود.

هم‎چنان در این پیام ضمن این‎که بر وحدت مسلمین تاکید شده، آمده است: الازهر پیوسته می‎کوشد که وحدت مسلمانان اعم از اهل سنت و اهل تشیع را حفظ نموده، آنان‎را با هم نگهدارد و با تمام قدرتی که خداوند به آن‎ها داده است، در پخش و نشر روحیه همبستگی و صلح میان همه انسان‎ها نقش خود را ایفا کند.

در این پیام خاطرنشان گردیده است: هر چند دست‎های جنایت‎کار، استاد محمدموسی شفیق را ترور نمودند و ملت اش را از تلاش‎ها و علم اعتدالی و میانه روانۀ او که از دانشگاه الازهر آموخته بود، محروم کردند، اما این ملت بزرگ افغان که پیوسته علما و امامان بزرگی را به امت اسلامی هدیه داده، فرزندان خود را به دامان الازهر شریف می‎فرستد تا با روش اعتدالی استوار به کشورشان برگردند که بتوانند در برابر همۀ دعوت‎ها به سوی افراط و تفریط مقاومت نمایند.

وی در این پیام خطاب به آنانی‎که از صراط المستقیم و مسیر هدایت به بی‌راهه رفته اند، گفت: می‎خواهم تا آنان به راه راست برگشته و جنایات و گناهانی را که مرتکب می‎شوند، وجدان‎های خود را داور قرار داده و بدانند که این تاویل‎های فاسد و نادرست در روز رستاخیز و در برابر خداوند به درد شان نمی‎خورد.

در این سیمینار، ببرک‌دقیق شفیق نواسۀ ارشد محمدموسی شفیق پیام خانوادۀ محمدموسی شفیق را قرائت نمود و ضمن تشکری از برگزاری این سیمینار بین‎المللی گفت: دیدگاه بابای شهید من نه شرقی بود و نه هم غربی، بل‎که دیدگاه روشن اسلامی و افغانستانی بود.

وی گفت که شهید موسی شفیق آرزو داشت که کشورش به مدارج عالی ترقی و پیشرفت برسد و برای دنیا بگوید که افغانستان سمبول امن است و به کسی احتیاج نیست و همه چیز را دارد.

ببرک‎دقیق گفت که شهید محمدموسی شفیق از زمان کودکی- خانه، قریه، مردم، مسجد، زندگی طبقاتی، مکتب، مدرسه، شهر، دهات، کوه‎ها، دشت‎ها و دریا‎ها، ذخایر و منابع طبیعی، بیروکراسی، ظلم، دروغ، خیانت و همسایه‎ها و جهانی پُر از مکر و حیله را به خوبی مطالعه کرده بود و تجلای آن‎را در اشعارش دیده می‎توانید.

در این سیمینار فلم مستند از کارکردهای شهید موسی شفیق منحیث وزیر امور خارجه و صدراعظم کشور و کارکردهایش در عرصه‎های ملی و بین‎المللی به نمایش گذاشته شد.

در اخیر رئیس‎جمهور غنی در حالی‎که از سوی وزیر امور خارجه و نواسۀ شهید محمدموسی شفیق همراهی می‎گردید، از تکت پستی که با تصویر شهید محمدموسی شفیق مزین گردیده بود، پرده برداری کرد و نمایشگاه عکس‎های شهید محمدموسی شفیق را که در قصر ستوری برگزار گردیده بود، افتتاح نمود.

https://avapress.com/vdcdf90ffyt0so6.2a2y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما