تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۵ میزان ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۵۴
کد مطلب : 131703
علوم انسانی به مثابه روح و دیگر علوم به منزله جسد می باشد

شماری از اساتید دانشگاه و فرهنگیان کشور با برگزاری سمیناری علمی در مورد نقش و جایگاه علوم انسانی در افغانستان به اظهار و تبدیل نظر پرداختند.

به‌گزارش خبرگزاری آوا، شماری از اساتید دانشگاه و فرهنگیان کشور، امروز(پنجشنبه) با برگزاری سمینار علمی در مورد نقش و جایگاه علوم انسانی در افغانستان به گفتگو وت بادل نظر پرداختند.

دکتر عوض علی سعادت، استاد دانشگاه و مشاور علمی رییس جمهور که در این سمینار صحبت میکرد گفت: اگر علوم را به بدن انسان تشبیه کنیم علوم انسانی به مثابه روح و دیگر علوم به منزله جسد می باشد.

وی جایگاه علوم انسانی را در میان سایر علوم مهمتر و ارزنده تر تلقی نموده گفت: علوم انسانی به سبب اینکه یک دور نما وچشم اندازی را دررابطه به آینده برای ما میدهد، از اهمیت شایان برخوردار است.

مشاور علمی رییس جمهور پیشرفت و توسعه کشورهای قدرتمند را مدیون علوم انسانی دانسته، افزود: از آنجاییکه پدیده های اجتماعی چند علیتی اند، پردازش به این پدیده ها هم کار هر رشته ی نیست پس این علوم انسانی هست که به روانکاوی موضوعات از ابعاد مختلف به آن می پردازد؛ پس نقش و اهمیت علوم انسانی را در رسیدن به یک جامعه صنعتی، مترقی، و پیشرفته نباید از یاد برد.

ازسوی دیگر؛ محمد امین حیدری، استاد و رییس دانشگاه ابن سینا در این سیمینار علمی علوم انسانی را جوهر همه علوم خوانده افزود: بشر موجودی است که دارای چهار جنبه انسانی آدمی، حیوانی و نباتی می باشد و با وجود همین چهار جنبه است که به کمال مطلق و حقیقی خود می رسد و برای اینکه این چهار جنبه هر کدام در جایگاه خود قرار بگیرند و بشر را در راستای هدف خلقتش قرار بدهند نیاز به علومی می باشد که این چهار جنبه را رهبری و هدایت کند، علومی که جنبه انسانی را و معادن و منابع موجود در انسان را بشناسد و آنها را پرورش و رشد دهد و توانمندیهای او را آشکار سازد و به فعلیت در آورد و در یک کلام انسان ساز باشد و همچنین جنبه های آدمی و حیوانی و نباتی بشر را در مسیر صحیحی قرار دهد و آنها را با جنبه انسانی همراه و همسو سازد خداوند چنین علومی را در اختیار بشر قرار داده است، از چنین علومی به علوم انسانی تعبیر می کنیم البته به معنای حقیقی علوم انسانی.

به باور این استاد دانشگاه، علوم انسانی در افغانستان فاقد محور های پژوهشی بوده وبا شاخصهای بین المللی قابل محاسبه نیست واز این رو باید در همه ابعاد آن ظرفیت سازی صورت گیرد.

آقای حیدری، درادامه صحبتهایش به وضعیت علوم دینی که بخشی از علوم انسانی میباشد صحبت نموده گفت: در گذشته ها نظام آموزشی دینی در افغانستان خراسانی بوده است و امروزه هم ماباید ازهمان مکتب نظام خراسانی پیروی کنیم. زیرا؛ به لحاظ فرهنگ ومیراث فرهنگی دینی افغانی که وصلی به مکتب قدیم خراسان هست به مراتب غنی تر از مکتب دیو بندی وسلفی هست.

درهمین حال دکتر امین حسین شریفی، پژوهشگر و استاد دانشگاه تهران،علوم انسانی را به این علت حایز اهمیت خواند که؛ این علوم به تجزیه و تحلیل کنشهای انسانی میپردازد وغایت و هدف آن علت یابی درعلوم هست.

آقای شریفی جایگاه علوم انسانی را درمیان علوم دیگر برجسته ومهم ارزیابی نموده گفت: امروزه مهمترین اندیشمندان غربی نظیر لئو ااشتراوس، هگل،نیچه و...... درحوزه علوم انسانی اند وحتی بعد ازمرگ شان هم از تئوری های آنها برای به مسایل روز و رسیدن به جامعه آرمانی استفاده میشود. 

وی پیاده سازی علوم انسانی بارویکرد غربی آن درجامعه افغانستان را آفت تلقی نموده گفت: پیاده سازی الگوی غربی نه تنها کشتی ما را به سر منزل مقصود نمیرساند بلکه مارا با بحران جدی تر روبرو میسازد. زیرا اصول ومبنای فرهنگ غربی بر بنیاد نهیلستی و لذت گرایی محض استوار هست.





گفتنیست که این سمینار از سوی مرکز تحقیفات علوم انسانی وبه همکاری دانشگاه کاتب،ابن سینا ودانشگاه غرجستان درکابل برگزار شد. شرکت کننده گان این سمینار را اقشار مهم جامعه نظیرعلما، اساتید دانشگاه ها، وکلای پارلمان ودانشجویان دانشگاه تشکیل داده بود.

https://avapress.com/vdccxsqs12bq1m8.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما