تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۷ جدی ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۵۹
کد مطلب : 121614
غلبه دیپلماسی بر نظامی گری/ آثار مثبت رفع تحریم های ایران بر مهاجرین
پس از آنکه مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، شامگاه شنبه ۲۶ جدی اعلام کرد که ایران همه گام‌ها برای آغاز اجرای برجام را برداشته، محمد جواد ظریف؛ وزیر خارجه ایران و فدریکا موگرینی؛ مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کردند که کلیه تحریم‌های مالی و اقتصادی ملی و چندجانبه مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران منطبق با برجام برداشته شد.

جان کری؛ وزیر خارجه امریکا نیز با استقبال از گزارش آژانس گفت: ما امروز یکبار دیگر ثابت کردیم که دیپلماسی همواره می بایست اولین گزینه و جنگ آخرین چاره باشد .

باراک اوباما؛ رئیس‌جمهور امریکا، دقایقی پس از تأیید اقدامات هسته‌ای ایران از سوی آژانس، دستورالعمل اجرایی مربوط به رفع تحریم‌های اقتصادی ایران را امضا کرد. رفع این تحریم‌ها از جمله به آزادسازی یکصد میلیارد دالر دارایی‌های مسدودشده ایران می‌انجامد.

وزارت خزانه داری امریکا هم بیش از ۴۰۰ فرد و شرکت ایرانی را از فهرست تحریم‌های خود خارج کرد.

کارشناسان می گویند که رفع تحریم های ظالمانه علیه ایران از سوی امریکا، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپایی، عمده ترین هدف ایران از امضای توافق هسته ای با غرب بود و با فرارسیدن روز اجرای برجام، این هدف مهم اکنون محقق شده است.

به اعتقاد ناظران، ایران از این پس، به عنوان یک عضو مهم جامعه بین المللی‌ می تواند در حوزه هایی مانند حل و فصل مسایل خاور میانه، صلح و امنیت در منطقه و ایجاد شبکه ای از همکاری های منطقه ای و بین المللی برای مبارزه با چالش هایی که حیات و نظم و استقرار جهانی را تهدید می کنند، نقش ایفا کند.

در این راستا،‌ روند دستیابی به توافق هسته ای و مراحل اجرای آن، یک الگوی برازنده از غلبه دیپلماسی خردمندانه ایرانی برای نظامی گری مبتنی بر تهدید و تحریم بر پایه منطق امریکایی بود.

به این ترتیب، منطقه و جهان، از یک جنگ جنون آمیز امریکایی دیگر رهایی یافت.

برای وضعیت داخلی ایران نیز لغو تحریم های بین المللی، فرصت هایی بی بدیل و استثنایی را در حوزه تولید، تجارت، اشتغال، رونق سرمایه گذاری و سوداندوزی، ارتباط با جهان و... را در پی خواهد داشت.

در این میان، یکی از اقشاری که از رهگذر لغو تحریم های ضد ایرانی، منتفع خواهد شد، جامعه بزرگ مهاجرین افغانستانی مقیم ایران خواهد بود.

مهاجران که براساس آمارهای رسمی ایران، حدود ۱۰ درصد از نیروی کار ایران را تامین می کنند، با توجه به تعلیق و تعطیلی فعالیت های اقتصادی و تولیدی و تجاری تا روز اجرای برجام، روزهای سختی را پشت سر گذاشتند.

با این حساب، به یک معنا یکی از طیف هایی که از ناحیه طولانی شدن روند اجرای برجام، از نظر اقتصادی آسیب دید، مهاجران بودند. اکنون همه چیز آماده آغاز فصل شکوفایی و رونق اقتصادی در زندگی مهاجرین است.

کارگران، امیدوار اند با برداشته شدن تحریم های ضد ایرانی، بازار کار ایران نیز بیش از گذشته، فعال و پویا و پررونق گردد و به این ترتیب، زمینه کار برای هزاران کارگر افغانستانی مقیم ایران، مهیا شود.

از جانب دیگر، ناظران مسایل اقتصادی می گویند که به جز این، رفع تحریم های اقتصادی، مالی و بانکی ایران، می تواند روی روابط ایران و افغانستان نیز تاثیر مثبت بگذارد و پیامدهای خوشایندی برای دوطرف داشته باشد.

افغانستان یکی از بزرگترین شرکای اقتصادی ایران در سطح منطقه است.

حجم مبادلات تجاری دو کشور، از مرز دو و نیم میلیارد دالر در سال فراتر رفته است و انتظار می رود با رفع تحریم های ضد ایرانی، روابط اقتصادی دو کشور همسایه نیز شاهد یک جهش عظیم و کم سابقه باشد.

هرچند در طول سال های تحریم نیز افغانستان و ایران، نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر، روابط اقتصادی گسترده ای داشتند و بنا به روایتی، افغانستان پنجمین کشوری بود که بیشترین حجم مبادلات تجاری را با ایران داشت؛ با این حال، کارشناسان مسایل اقتصادی پیش بینی می کنند که باز شدن دروازه های اقتصاد و سرمایه گذاری و کار و تولید و تجارت ایران به روی جهان، تاثیرات مستقیم و جانبی مثبت و سازنده ای روی وضعیت اقتصادی افغانستان نیز خواهد گذاشت و از جانب دیگر، به هردو کشور همسایه امکان خواهد داد تا طرح های مشترک اقتصادی مانند پروژه عظیم و زیربنایی و خوش آتیه چابهار را فارغ از محدودیت های سنگین مالی و قانونی، راه اندازی و به پیش ببرند.

با این حساب، رفع تحریم های ظالمانه اقتصادی و شکسته شدن سد تحریم های ضد ایرانی، از دو جهت، برای افغانستان، سودآور و ثمربخش خواهد بود: یکی روی کار و زندگی و معیشت میلیون ها نفر از افغانستانی های مقیم ایران و دوم، توسعه روابط تجاری و اقتصادی و سرمایه گذاری ایران و افغانستان و بهره مندی کشور ما از تبعات وضعی و جانبی رفع محدودیت های اقتصادی ضد ایرانی.
https://avapress.com/vdccssqs02bqie8.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما