تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۸ میزان ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۸
کد مطلب : 100699
پیام و پیامد سفر سرتاج
به گزارش خبرگزاری آوا، اشرف غنی احمدزی؛ رئیس جمهور با سرتاج عزیز؛ مشاور نخست وزیر پاکستان در امور امنیت ملی و سیاست خارجی در کابل دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار که قبل از ظهر روز یکشنبه در ارگ ریاست جمهوری انجام شد، دوطرف در مورد روابط دوجانبه، مسایل امنیتی، اقتصادی، تجارتی، فرهنگی، نقش پاکستان در تامین صلح و ثبات در افغانستان و موضوعات منطقه ای، بحث و تبادل نظر کردند.
اشرف غنی احمدزی گفت که «تامین صلح و ثبات برای ما اولویت دارد و ما هیچگاه اجازه نخواهیم داد؛ تا افغانستان به پناهگاه تروریزم مبدل شود و از هر اقدام جدی در این رابطه دریغ نخواهیم کرد.»

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه «ما نباید تنها به صحبت کردن در مورد صلح اکتفا کنیم» گفت که زمان عمل فرارسیده است.
این بخش از سخنان آقای غنی از دید کارشناسان، یک تفاوت عمده و اساسی با موارد مشابه در دوره ریاست جمهوری حامد کرزی داشت. آقای غنی دست کم در زمینه دیپلماتیک، لحنی صریح و هشدارآمیز اتخاذ کرده و به جانب پاکستان این پیام را منتقل نموده است که افغانستان، بیش از این نمی تواند با تروریزم و حامیان تروریزم مماشات کند؛ هرچند کارشناسان می گویند در زمینه عملیاتی شدن این موضع، هنوز تردیدها و محدودیت های جدی وجود دارد.

رییس جمهور در ادامه افزود که باید از وارد کردن اتهامات بر یکدیگر خودداری کرده و فضای اعتماد را به وجود آوریم.
رد و بدل کردن اتهامات علیه همدیگر از چندی بدینسو میان دو کشور، به امری معمول تبدیل شده است و این امر نیز به باور ناظران، از آنجا ناشی شد که دولت افغانستان از سوی شورای ملی، رسانه ها و افکار عمومی تحت فشار قرار گرفت؛ تا زبان استعاری و کنایی اش در زمینه حامیان و خاستگاه های تروریزم را کنار بگذارد و پرده از دخالت اسلام آباد در حمایت از تروریزم بردارد.

همچنین راکت پرانی های مستقیم پاکستان بر بخش هایی از افغانستان، عملا موجب شد؛ تا دیگر استفاده از ادبیات استعاری در دست داشتن پاکستان در ناامنی های افغانستان، محلی از اعراب نداشته باشد.
با این حال، اشرف غنی احمدزی اکنون تاکید می کند که دو طرف باید این رویه را کنار بگذارند و روند اتهام زنی های متقابل را متوقف کنند؛ اما به باور کارشناسان، این امر، در صورتی امکان پذیر است که سیاست مداخله جویانه پاکستان در امور افغانستان نیز متوقف شود و اسلام آباد خود را به اصول و تعهداتی ملتزم بداند که بر پایه آنها، تروریزم، تهدید مشترک علیه دو کشور باشد، امنیت افغانستان، امنیت پاکستان معنی شود و روند راکت پرانی های ناموجه و تجاوزگرانه اسلام آباد هم پایان یابد.

رئیس جمهور در این دیدار همچنین گفت که امروز روزنه جدیدی در روابط میان دو کشور گشوده شده است و امید است که این روزنه به باب و بالاخره به دهلیز همکاری ها مبدل شود.
سخن گفتن از باز شدن باب تازه ای در همکاری ها، امروزه در ادبیات سیاسی و دیپلماتیک به ویژه در جریان دیدارهای دوستانه مقامات دو کشور، به اندازه ای تکرار می شود که به یک کلیشه بی پیام و بی پیامد تبدیل شده است؛ این در حالی است که نه آقای اشرف غنی و نه مقام پاکستانی هیچکدام، پیام مهمی در جریان این دیدار برای دو ملت نداشتند؛ تا براساس آن، بتوان نتیجه گرفت که روزنه تازه ای گشوده شده است.

با اینهمه، این نشان می دهد که رویکرد اصلی و رسمی افغانستان در قبال همسایه جنوبی، کماکان صلح جویانه و مدارامشربانه است.
اشرف غنی احمدزی با تاکید بر تحکیم روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور گفت که تاجران و سرمایه گذاران پاکستانی باید در هر زمان احساس کنند که فرصت های سرمایه گذاری برای شان در افغانستان مساعد می باشد.

رئیس جمهور افزود که اقدامات بعدی در قسمت روابط اقتصادی و امنیتی میان دو کشور این خواهد بود؛ تا هیات های هردو جانب به طور مداوم نشست ها و دیدارهایی باهم داشته باشند.
پاکستان در حال حاضر، تقریبا تنها مسیر افغانستان برای دسترسی به مسیرهای آبی بین المللی است و به همین منظور، تاثیر روابط سیاسی دو کشور، همواره بر وضعیت اقتصاد و بازار کار، تجارت و ترانزیت افغانستان مشهود بوده است.

اگرچه پیش از این نیز نشست های مشترک میان تاجران افغان و پاکستانی برگزار شده است؛ اما افغانستان، طی سال های اخیر، سعی کرده است مسیرهای جایگزین را برای تجارت و ترانزیت از طریق بندرهای کراچی و گوادر پاکستان جستجو کند که این تلاش ها از اشتیاق برای آماده سازی منطقه آزاد تجاری چابهار تا طرح های بلندمدت تر مانند احیای جاده ابریشم یا توسعه مسیرهای ریلی با جمهوری های آسیای میانه از طریق مرزهای شمالی کشور را در بر می گرفته است.

با این وجود، قدر مسلم این است که جایگزینی مسیر و نقش اقتصادی پاکستان در افغانستان، در کوتاه مدت، قابل دستیابی نیست؛ بنابراین، کارشناسان می گویند که تمرکز دولت کابل باید دور نگه داشتن روابط اقتصادی از تاثیرپذیری سیاسی باشد؛ امری که انتظار می رود از این پس، در محور برنامه های دولت تازه نیز قرار داشته باشد.

در مقابل سرتاج عزیز؛ مشاور امنیت ملی و سیاست خارجی نخست وزیر پاکستان نیز در این دیدار، تشکیل حکومت وحدت ملی و انتقال سیاسی مسالمت آمیز در افغانستان را به رئیس جمهور کشور تبریک گفت و آن را یک فرصت جدید برای تحکیم روابط میان دو کشور دانست و علاقمندی کشورش را در زمینه گسترش روابط قوی اقتصادی با افغانستان ابراز کرد.
مشاور نخست وزیر پاکستان آمادگی کشورش را برای حمایت از حکومت جدید افغانستان اعلام کرد و دعوتنامه نواز شریف را به رئیس جمهور احمدزی تقدیم کرد؛ تا او در یک فرصت مناسب به پاکستان سفر کند.

کارشناسان اما با اشاره به سفرهای پرشمار حامد کرزی طی ۱۳ سال حکومت داری او به پاکستان هشدار می دهند که اگر آقای غنی و دولت کنونی، صدای مردم افغانستان را به پاکستانی ها نرساند و پیامدهای معینی را از این پیام رسانی مد نظر قرار ندهد، این سفر نیز مانند سفرهای کرزی، بی حاصل خواهد بود.
به نقل از خبرنامه ارگ، در این دیدار هر دو جانب خاطرنشان کردند که مقامات دو کشور در آینده در مورد مسایل اقتصادی و امنیتی نشست هایی را انجام خواهند داد.

با این وصف، انتظار می رود این نشست ها مبتنی بر واقعیت های جاری به ویژه در بعد امنیتی در دو کشور باشد و دو طرف از تعارفات دیپلماتیک عبور کرده و وارد یک روند گفتگوی چالشی برای حل عملی بحران ها و مسایل امنیتی جاری به خصوص در افغانستان شوند.
پاکستان از جمله باید به مسئولیت های خود در صیانت از مرزها، مبارزه با تروریزم، توقف روند صدور افراط گرایی و پایان دادن به نقض مکرر حریم تمامیت ارضی و حاکمیت ملی افغانستان، عمل کند؛ در غیر آن، این نشست ها، همانند موارد مشابه در گذشته، راه به جایی نخواهد برد.
همچنین سفرهای دیپلماتیک میان دو کشور نیز از جمله سفر اخیر سرتاج عزیز به کابل، بی هیچ پیام و پیامدی تنها مصرف سیاسی و روزمره خواهد داشت و تغییری در واقعیت های جاری در حوزه امنیت، ثبات، مبارزه با تروریزم، تحکیم مناسبات و مقابله با تهدیدهای مشترک و استفاده از فرصت های دوطرف ایجاد نخواهد کرد.
https://avapress.com/vdccoxqso2bqxe8.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما