تاریخ انتشار :سه شنبه ۸ جدی ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۱۶
کد مطلب : 120796
روند صلح و خطوط سرخ سه گانه
یک منبع نزدیک به رئیس جمهور گفته است که آقای غنی در دیدار با راحیل شریف؛ فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان سه خط سرخ را برای آغاز گفتگوهای صلح با طالبان مطرح کرده است.

این منبع به طلوع نیوز گفته که حفظ نهادهای مردم سالار، شرکت طالبان در گفتگوهای صلح به عنوان یک گروه نه «امارت اسلامی» و یا دولت موازی و نیز نشان دادن صداقت پاکستان برای همکاری در روند صلح تا ماه مارچ ۲۰۱۶ میلادی به عنوان خطوط سرخ افغانستان مطرح شده اند.

این منبع که نخواسته نامش فاش شود، گفته که رئیس جمهور به راحیل شریف گفته است که اگر پاکستان تا ماه مارچ صداقتاش را برای همکاری در روند صلح نشان ندهد، کابل این روند را متوقف خواهد کرد.

آقایان غنی و شریف همچنین در دیدار روز یکشنبه خود در کابل پذیرفته اند که در هفته اول ماه جنوری سال آینده میلادی، نشست چهارجانبه افغانستان، پاکستان، چین و امریکا برای آغاز گفتگوهای صلح برگزار شود.

کارشناسان می گویند که شرایط سه گانه مطرح شده، نشانگر‌ بی اعتمادی عمیق کابل به اسلام آباد است.

این بی اعتمادی ریشه در سال ها وقت کشی اسلام آباد در زمینه همکاری صادقانه و واقعی این کشور در حوزه صلح دارد.

به باور آگاهان، کابل پس از آزمون و خطای فراوان، سرانجام دریافته است که پاکستان در زمینه صلح، صادق نیست و هربار با ایجاد فرصت های کاذب در این خصوص، سعی می کند زمان بخرد و از کابل امتیاز کسب کند.

این در حالی است که در عمل، هیچ تغییری احساس نمی شود.

به باور تحلیلگران، حتی پس از سفر اخیر اشرف غنی و هیات همراه او به اسلام آباد که به بهانه شرکت در اجلاس قلب آسیا صورت گرفت و دومین سفر آقای غنی طی یکسال اخیر محسوب می شد نیز نشانه بارزی از تغییر در مواضع پاکستان در زمینه صلح و جنگ افغانستان مشاهده نشد.

نبردهای جاری خونین در بخش های وسیعی از ولایت هلمند، از عمده ترین دلایل این مدعا به شمار می آید و نشان می دهد که تروریزم هنوز برای اسلام آباد، ابزار اعمال سلطه بر افغانستان است و پاکستان با وجود قول های مساعد تازه ای که در جریان سفر اخیر آقای غنی به آن کشور در خصوص همکاری در زمینه صلح داده، هنوز هم نسبت به تروریزم به مثابه اصلی ترین و قدرتمندترین ابزار اعمال سلطه خویش نگاه می کند و از آن در این راستا استفاده می نماید.

با این حساب، پیش شرط هایی که گفته می شود رییس جمهور در دیدار اخیر خود با راحیل شریف؛ فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان، مطرح کرده است، تنها یک دلیل مشخص دارد و آن، بی اعتمادی عمیق و شدید کابل نسبت به اسلام آباد است.

نکته ای که در این میان، وجود دارد این است که آیا این خطوط سرخ تازه می تواند اسلام آباد را مجبور و ملزم به عملیاتی کردن تعهداتش در قبال صلح افغانستان کند یانه؟

سابقه روابط دو کشور و تجربه ای که طی این سال ها به دست آمده، چنین چیزی را نشان نمی دهد و هیچ اطمینان و تضمینی در این زمینه وجود ندارد.

از سوی دیگر، به نظر نمی رسد فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان هم تضمین معتبری در این خصوص داده باشد که آقای غنی از آن مطمئن شده باشد.

با این حساب، تعیین خط و نشان های سرخ و سبز بدون آنکه یک تضمین معتبر عملی برای آن وجود داشته باشد، راه به جایی نخواهد برد.

نباید فراموش کرد که برای وادار کردن پاکستان به پذیرش مسؤولیت های بیشتر در زمینه صلح افغانستان، این کشور را باید از طریق کشورهایی که بر آن سلطه و نفوذ دارند، تحت فشار قرار داد.

در این خصوص به صورت مشخص می توان به امریکا و چین اشاره کرد.

گفته شده که قرار است نشست چهارجانبه که ظرف هفته های آتی به منظور ترسیم نقشه راه صلح برگزار می شود، با حضور امریکا و چین نیز همراه باشد؛ با این حساب، کابل پیش از هر اقدامی ابتدا باید تضمین های قوی و معتبری از سوی امریکا و چین به عنوان قدرت های مسلط و صاحب نفوذ بر اسلام آباد به دست آورد و پس از آن، اقدام به برداشتن گام های عملی در این زمینه کند؛ در غیر آن، تجارب ناکام و پرهزینه گذشته، بی هیچ بازخورد و نتیجه ای، تکرار خواهد شد.
https://avapress.com/vdccoxqse2bqim8.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما