تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۸ میزان ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۴۶
کد مطلب : 131820
از کابل تا کشمیر؛ صلح و جنگ به سبک پاکستان

مشاهدحسین سید؛ نماینده ویژه پاکستان در امور کشمیر می گوید:"جاده منتهی به صلح کابل از کشمیر می گذرد. این بدان معناست که شما هنگامی که در رابطه با صلح حرف می زنید، نمی توانید آن را بخش بندی کنید و بخشی را جدا نمایید. نمی توان در کابل، صلح داشت و کشمیر را گذاشت تا بسوزد. اینگونه صلح اتفاق نمی افتد."

او که در واشنگتن سخن می گفت، افزود:"شما امریکایی ها همواره از صلحی جامع حرف می زنید، پس بگذارید مردم آسیای جنوبی بیش از این میزبانان خصومت های گذشته نباشند. بگذارید به جلو حرکت کنند."

خانم شیزرا منسب؛ عضو پارلمان پاکستان هم گفت:"مسأله اصلی ما این بار صلح در کشمیر است و هیچ صلحی در منطقه حاکم نخواهد شد اگر مسأله کشمیر حل و فصل نگردد. این یک مسأله بین المللی است، این مشکلی داخلی نیست. خطر هم اکنون بسیار بالاست، ما دو کشور همسایه دارای قدرت هسته ای هستیم؛ بنابراین نیاز است تا صلح در خصوص کشمیر داشته باشیم و سپس دیگر مسایل حل خواهند شد."

کارشناسان اما می گویند که موضع تازه پاکستان در قبال صلح در افغانستان، به نحو مضحکی، بی ربط، فرافکنانه و فاقد مبانی و اصول لازم برای عملیاتی شدن است.

این موضع درست به اندازه این پیش شرط، غیر منطقی است که گفته شود در صورتی در سوریه، صلح برقرار خواهد شد که توافقنامه صلح اخیر میان دولت کلمبیا و جدایی طلبان فارک، نهایی و عملیاتی شود! بدیهی است که هیچ ارتباطی میان این دو مسأله وجود ندارد.

پاکستان با این پیش شرط در واقع، صلح در افغانستان را نیز درست همانند موضوع کشمیر، مسأله ای میان هند و پاکستان می داند و به این ترتیب، ایجاد صلح در یک مورد را مشروط به ایجاد صلح در مورد دوم می کند. این اساسا غیر منطقی و بی ارتباط است.

افغانستان، کشوری مستقل و دارای یک دولت رسمی دارای وجاهت و مشروعیت قانونی در عرصه بین المللی است؛ برخلاف کشمیر که کشوری دوپارچه و تقسیم شده میان هند و پاکستان و فاقد استقلال و حاکمیت تعریف شده ملی است و قیمومیت و اداره سیاسی آن، در سلطه این دو کشور همسایه قرار دارد.

از جانب دیگر، دولت افغانستان، در قبال مسأله کشمیر، هیچگونه منافع مستقیم یا غیر مستقیم ندارد و آنچه در این سرزمین مورد مناقشه می گذرد، هیچ اثر مستقیم یا وضعی، روی منافع افغانستان نخواهد داشت؛ مگر آنکه کشوری مانند پاکستان بر پایه یک سیاست غیر اصولی و مضحک، این دو موضوع را بهم ربط دهد و تحقق صلح در یکی را منوط به استقرار صلح در دیگری کند.

در این تردیدی نیست که مسأله کشمیر همانگونه که عضو پارلمان پاکستان گفته است، مسأله ای بین المللی است و نیازمند مداخله سازمان هایی مانند ملل متحد برای حل نهایی، عادلانه و منصفانه آن می باشد؛ اما این امر نیز هیچ ارتباطی به آنچه پاکستان در قبال افغانستان، انجام می دهد، ندارد.

دولت افغانستان، در گذشته بارها این فرصت را به پاکستان داده است که اگر دست از مداخله و سیاست های ضد دولتی در این کشور بردارد، حاضر است روابط مستحکم و پایداری میان کابل و اسلام آباد، ایجاد کند و به همان میزان که به منافع راهبردی خود در رابطه با هند، اهمیت می دهد، به پاکستان نیز اولویت و ارجحیت و اهمیت خواهد داد؛ اما پاکستانی ها با یکجانبه گرایی، سلطه طلبی صرف، تعمیم موضوع روابط دوجانبه خود با کابل به مسایل پیچیده و دامنه دار خود با هند و دیگر کشورهای منطقه و تلاش برای دستیابی به منافع و اهداف غیر مشروع خود از مسیرهای دیگر، همواره موجب شده اند تا فرصت های بالفعل و بالقوه موجود در روابط دوستانه دو کشور مسلمان و همسایه، به تهدید تبدیل شوند و به این ترتیب، حتی منافع مشروع دو کشور نیز قربانی یک رویکرد غیر منطقی و غیر اصولی سلطه گرانه سران اسلام آباد گردد.

با این حساب، به باور ناظران، آنچه اخیرا از جانب پاکستان در خصوص نسبت و ارتباط مسایل کشمیر با افغانستان، مطرح شده نیز استمرار همان سیاست دیرینه اسلام آباد شمرده می شود که توابع و نتایج این رویکرد ناامیدکننده، هم اکنون خود را در قالب بروز بحران های پردامنه و در حال گسترش منطقه ای و رویارویی قریب الوقوع قدرت های اتمی در دوسوی شبه قاره، نشان می دهد.

البته در این میان، دولت و دستگاه سیاست خارجی افغانستان، یکبار دیگر باید شفاف سازی کند که موضع رسمی کابل در قبال مسأله کشمیر چیست و در این زمینه، جانبدار چه رویکرد و سیاستی می باشد. این مهم، حتی اگر با هیچ نتیجه عملی مثبتی در زمینه ایجاد صلح در افغانستان با همکاری صادقانه پاکستان، همراه نباشد، دست کم این حقیقت تاریخی را روشن خواهد کرد که هیچ نسبتی میان صلح در کشمیر و صلح در کابل، وجود ندارد و پاکستان، در این زمینه آشکارا دروغ می گوید و با این پیش شرط های گمراه کننده در صدد فریب جامعه بین المللی و افکار عمومی جهان است.

https://avapress.com/vdccisqsx2bq148.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما