تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۲ سرطان ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۲۹
کد مطلب : 145744
ضغف رسانه های کشورهای اسلامی در تولید برنامه های به روز و فراگیر

فقیر میوند؛ آگاه مسائل رسانه در کشورهای پس از جنگ و رئیس اجرایی اتحادیه رادیو و تلویزیونهای افغانستان می گوید: وضعیت رسانه ها در مجموع به خصوص رادیو و تلویزیونها در اکثر کشورهای اسلامی به روز و مطابق نیازمندی های مردم نیست.

وی در گفتگو با خبر گزاری صدای افغان (آوا) گفت:رسانه های کشورهای عربی بیشتر روی مسائل مذهبی تمرکز دارند درحالیکه ایجاب می کند که در کنار مسائل دینی و مذهبی مسائل روز و فرهنگ مدرن را مد نظر قرار دهند و یا حد اقل دستورات دینی را با ضروریات روز مطابقت دهند.

به گفته او، جهت بر آورده شدن نیازمندیهای نسل جوان، در کنار مسائل دینی نو آوری های نیز لازم است که متاسفانه کمتر در رسانه ها به نظر می رسد.

او تاکید کرد که رسانه های کشورهای اسلامی باید حرف های هنری، فرهنگی و مسائل مربوط به تکنالوژی مدرن را بازتاب بدهند.

به عقیده او، هرچند نمی شود که شاهکاریهای علم برداران اسلام را به فراموشی سپرد به خصوص سریالهای کلاسیک که بیانگر تاریخ درخشان اسلام است، اما در کنار آن نباید مسلمانان از قافله بشری عقب بماند.

به گفته او، ارتباط با دنیای غرب و بهره وری از تکنالوژی مدرن جرم نیست بنا بر این شرایط ایجاب می کند که مسلمانان نشان بدهند که نسل جوان همانگونه که به مسائل مذهبی پای بند می باشند به مسائل فرهنگی و هنری و تکنالوژی روز نیز علاقه مند هستند.

به گفته وی، نشر فلم های مستند و کوتاه و در عین حال آموزنده از طریق تلویزیونها می تواند جوش و خروش و تحول را در عرصه رسانه ای ایجاد کند با قطع نظر از اینکه این فلم مربوط به کدام کشور و پیرو کدام ادیان می باشد. 

نبود سرعت عمل از مشکلات عمده در رسانه های اسلامی
آقای میوند عدم سرعت درعمل را از نواقص عمده در رسانه های کشورهای اسلامی خواندو افزود: حوادث که در یک کشور اسلامی اتفاق می افتد اول از طریق کشورهای غیر اسلامی مانند صدای امریکا یا یورو نیوز بازتاب داده می شود.

به گفته او، به طور نمونه حوادثی اخیر که در چهار راهی زنبق کابل اتفاق افتاد خبر اول را جهان اروپا انعکاس داد و به همین مناسبت ابتدا برق برج ایپل در پاریس به مدت یکروز خاموش می شود پیش از اینکه کشورهای اسلامی عکس العملی نشان داده و اظهار همدردی کنند این خود نقص آشکار در رسانه های اسلامی است.

میوند بر پیوند رسانه ای و هماهنگی میان اصحاب رسانه ها در کشورهای اسلامی تاکید کردو گفت: با تبادل افکار و ارسال خبر در کشورها به صورت رایگان و بدون در نظرداشت علایق مذهبی و سمتی و... می تواند کار رسانه ای را بیشتر رونق ببخشد.

اتحادیه رادیو و کشورهای اسلامی گامی بسوی بهبود وضعیت رسانه های اسلامی

میوند از کنفرانسی که در جمهوری اسلامی ایران روز گذشته برگزار شده بود استقبال می کند، اما می گوید یک نشست یا دو نشست کافی نیست و باید کنفرانسهای زیادی در این زمینه گرفته شود.

کشورهای عربی از جمله عربستان مانع بزرگی پیشرفت رسانه ها درجهان اسلام است
میوند از سران عربستان سعودی سخت انتقاد کرده و با خطاب تندی به آنان گفت: آقایان خادمین حرمین شریفین وقتیکه یک حادثه المناک در افغانستان رخ میدهد چرا شما سکوت می کنید، اما به خاطر جنگ افروزی در کشورهای اسلامی و یا به خاطر آوردن پرنده های شکاری در ولایت فرا و هرات افغانستان بهترین زمینه سازی ها را دارید.

او همچنان گفت: سکوت رسانه های عربی در برابر رویدادهای تلخ افغانستان به معنی تایید است که مردم افغانستان آنرا قبول ندارند.

او در اخیر از تمام مسوولین رسانه ها در سطح جهان اسلام پیشنهاد کرد که بهترین راه کار برای بهبود رسانه ای این است که رسانه ها نه تنها سیاسی ساخته شود و نه هم مذهبی، بلکه در تمام زمینه ها حد اعتدال باید رعایت شده و جنبه های هنری و فرهنگی برجسته شود و درعین حال همکاری جهانی را در این خصوص به خاطر سازندگی و بالندگی جلب کنند.

به گفته او، در کنار رعایت همه زمینه های مثبت رسالت مندی رسانه های جهان اسلام برای حفظ وحدت وهماهنگی و همچنین تبادل افکار بسیار مهم و کارساز است.

او خاطرنشان کرد: در کشور ایران حداقل سه میلیون افغان زندگی می کنند، اما برنامه ی به زبان دری و پشتو وجود ندارد و همچنین در کشورهای عربی که این خود به نوبه خود عامل تبعیض، جدای و تفرقه است.


وضعیت رسانه در افغانستان
رسانه های افغانستان به خصوص رادیو و تلوزیونها هرچند از نگاه کمیت طی چند سال اخیر به صورت چشمگیری رشد کرده است، اما به لحاظ کیفیت و چگونگی نشرات، از دید بسیاری از کارشناسان مطلوب و قابل قبول نیست.

این در حالی است که مجیب خلوتگر؛ رییس مرکز حمایت از رسانه های افغانستان در مصاحبه با آوا، وضعیت رسانه در افغانستان را خوب توصیف می کند.

آقای خلوتگر در پاسخ به اینکه آیا در رسانه های افغانستان ارزشها دینی رعایت می شود یاخیر و یا بیشتر متاثر از فرهنگ های بیگانه می باشد گفت: رسانه ها در افغانستان بر مبنای قانون رسانه ها فعالیت دارد.

به گفته او، در قانون رسانه ای افغانستان مسئله اساسات دین در نظر گرفته شده است به این معنی که هیچ رسانه ای خلاف اصول دین یعنی توحید نبوت و معاد عمل کرده نمی تواند.
از طرفی هم به گفته خلوتگر قانون اساسی افغانستان نیز مسائل خلاف اسلام را نفی کرده است.

اما به گفته او، ارزشهای دینی در قالبهای مختلفی زمان و جغرایا و حتی در قالب ذهنیت ها مصداقهای متفاوت دارد به طور مثال یک مورد می تواند در یک جغرافیا ارزش تلقی شود اما در جای دیگر می تواند ضد ارزش باشد.

بنا بر این به گفته وی، قانون رسانه ها فقط اصول اسلام را در نظر گرفته است نه ارزشهای که براساس ذهنیت افراد وجغرافیا و محیط تعریف می شود.

اما درعین زمان به باور این فعال رسانه ای، نشرات مبتذل اگر با اساسات دین درتضاد باشد می شود که با کمیسیون شکایات تخطی و تخلفات رسانه ها در چوکات وزارت اطلاعات و فرهنگ در میان گذاشته شود که تا هنوز به خیلی از شکایات نیز رسیدگی شده و بسیاری از رسانه ها جریمه نقدی شده است.

او، همچنان گفت: باید دقت داشته باشیم که از یکسو آزادی بیان که رسالت همه ما است حفظ شود و از سوی دیگر مخالف اساسات دین گام برداشته نشود.

لازم به ذکر است که گفته های آقای خلوتگر در حال ابراز می شود که در حال حاضر بعضی از تلویزنها در افغانستان مصداق عینی برنامه های مبتذل را به دست نشر می سپارد، اما هیچ اقدامی علیه آنان از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ تا هنوز صورت نگرفته است.

https://avapress.com/vdcc0pqs02bq0m8.ala2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما