تاریخ انتشار :سه شنبه ۸ سرطان ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۴۰
کد مطلب : 128076
داعش در ننگرهار؛ قدم اول یا نفس آخر؟
مقام‌های امنیتی در شرق افغانستان از آغاز عملیات زمینی و هوایی علیه داعش و کشته شدن ده ها عضو این گروه خبر داده‌اند.
دادمحمد حریف؛ رئیس اداره امنیت ملی ولایت ننگرهار گفته که این عملیات بامداد روز دوشنبه (۷ سرطان) برای درهم کوبیدن مواضع داعش در منطقه کوت این ولایت آغاز شده است.
آقای حریف گفته که بخش‌هایی از مناطق این ولسوالی از تصرف داعش بیرون شده و از بامداد تا ساعت ۱۰:۳۰ به وقت محلی ۳۲ عضو این گروه کشته شدند.
او افزود که تا حال پنج بار حمله هوایی علیه قرارگاه‌ها و محلات استقرار سلاح‌های سنگین گروه داعش اجرا شده است.
در همین حال، سلیم قندوزی؛ والی ننگرهار گفته که اعضای گروه داعش ده‌ها خانه مسکونی مردم را به آتش کشیده و ۴۰۰ تا ۵۰۰ خانواده را مجبور به خانه‌های خود کرده است.
در پی حمله شب جمعه گذشته از سوی این گروه بر مواضع دولتی ۱۳۱ عضو این گروه و ۱۲ مامور امنیتی کشته شدند.
این در حالی است که پیشتر اعضای شورای ولایتی ننگرهار و نیز یک نهاد مدنی در کابل، مدعی شده بودند که در نتیجه بی کفایتی و غفلت مقام های محلی، داعش در پی حمله گروهی کم سابقه به ولسوالی کوت این ولایت، شماری زن و کودک را با خود برده است.
اما حتی اگر این گزارش ها و ادعاها را نیز نادیده بگیریم، رویدادهای خونین اخیر در ولسوالی کوت ننگرهار که با توجه به تحرکات نظامی داعش در افغانستان، در نوع خود بی سابقه محسوب می شود، نگرانی های وسیع ناظران را برانگیخته است.
برخی از آگاهان با اشاره به اقدام داعش برای حمله گروهی به ولسوالی کوت، آن را سرآغاز موجی از تحرکات عملیاتی داعش برای ناامن کردن افغانستان و تلاش برای تصرف مناطق وسیع تری از خاک کشور به ویژه در بخش های شرقی افغانستان، ارزیابی کرده و نسبت به بیدار شدن «اژدهای خفته» هشدار داده اند.
اینکه داعش و قدرت نظامی این گروه تروریستی در افغانستان، واقعا مستوجب چنین تعبیر هولناک و تکان دهنده ای هست یانه، مساله ای است که هنوز با تردیدهای جدی رو به رو است. با این حال، نمی توان انکار کرد که درگیری های خونین اخیر در ولسوالی کوت ولایت شرقی ننگرهار، نشان می دهد که نیروهای تروریستی داعش که از ماه ها پیش در این ولایت، سرگرم تحکیم و تقویت پایگاه های نظامی و جلب و جذب نیرو بوده اند، اینک تصمیم گرفته اند عملا وارد کارزار نبرد سخت با نیروهای امنیتی افغانستان شوند و این نشانه ای روشن از آغاز موج جدیدی از ناآرامی های ناشی از تحرکات تروریستی در کشور است.
اینکه نیروهای امنیتی در نخستین مورد از درگیری هایی از این دست، به موفقیت بزرگی دست یافته و توانسته اند ده ها نفر از نیروهای گروه تروریستی داعش را به هلاکت برسند، در نفس خود، یک پیروزی امیدبخش محسوب می شود؛ اما نباید انکار کرد که این پیروزی لزوما متضمن نابودی داعش در افغانستان یا توقف ماشین عملیات نظامی آن در دیگر مناطق کشور نخواهد بود.
واقعیت تلخی که در این زمینه وجود دارد این است که داعش از ماه ها پیش تاکنون در مناطق مشخصی از افغانستان، سرگرم کارهای زیربنایی و اولیه به منظور رسیدن به مراحل عملیات نظامی بوده است و این امر را نه تنها هشدارهای مکرر فرماندهان نظامی و ناظران مسایل امنیتی، بلکه مستندات و شواهد فراوان رسانه ای مبتنی بر استشهادات محلی هم تأیید می کند. با این وصف، دولت مرکزی، علی رغم مانور تبلیغاتی فراوان حول این محور، در عمل، کار بزرگ و چشمگیری به منظور انهدام هسته های اولیه داعش در کشور انجام نداد و بدتر از آن اینکه حتی با اتهام های صریح و وحشتناکی که برخی اعضای مجالس نمایندگان و سنا و نیز شماری از منابع رسانه ای، مبنی بر دست داشتن چند مهره رده بالای حکومتی در حمایت همه جانبه نظامی از داعش و تلاش برای توسعه این گروه تروریستی، مطرح کردند نیز برخورد قاطعانه و واضحی صورت نگرفت.
همه این مسایل، دست به دست هم داد تا این تصور ناامیدکننده شکل بگیرد که دولت احتمالا هیچ برنامه ای برای سرکوب و انهدام داعش در افغانستان روی دست ندارد و یا خطرات بالفعل و بالقوه ظهور این گروه تروریستی در کشور را دست کم گرفته است.
به هر حال، داعش همان گونه که از ابتدا نیز مشخص بود، نخستین تحرک عملی بزرگ خود را از ننگرهار آغاز کرده است و اگر دولت همچنان به عملیات های واکنشی در قبال عملگرایی تروریستی آن گروه، بسنده کند و نخواهد ابتکار عمل در انهدام لانه ها و هسته های این گروه را در دست بگیرد، دیری نخواهد پایید که الگوی کوت به دیگر نقاط امن و ناامن کشور گسترش پیدا خواهد کرد؛ آنگاه شاید تعبیر «اژدهای خفته بیدار می شود» دیگر تعبیر نارسایی نباشد.
مولف : سیدعلی راحل
https://avapress.com/vdcbzwb80rhb5gp.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

مطالب مرتبط