تاریخ انتشار :جمعه ۱۴ عقرب ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۲۸
کد مطلب : 133179
جهت خارج کردن افغانستان از بحران، به تفاهم ملی  نیاز است و برای رسیدن به این مامول فهم زبان همدیگر لازم  به نظر می رسد
در افغانستان نيز شگردهاى مختلف را بايد تجربه كرد از جمله براى تفاهم ملی در رسانه ها فهم زبان هاى رسمى مهم است. تكلم و تفكر به زبان هاى همديگر درك راروشنتر و بهتر مىً كند و تعصب را كاهش مى دهد. ازین رو اگر یک فارسی زبان، پشتو را بفهمد و با همین زبان با مخاطبان پشتون خود با تحلیل درست حرف بزند و خود را بهتر بشناساند و به آن ها بفهماند که چی می خواهند و همینطور پشتون ها اگر به درستی زبان فارسی را بلد باشند، به راحتی همه از سوی همدیگر درک شده، سؤ تفاهمات كمتر گردیده و هماهنگی و همزیستی مسالمت آمیز پیش خواهد آمد. این روندی است که باید جهت به وجود آوردن تفاهم ملی پی گرفت و به خارج کردن افغانستان از بحران اعتماد تا حدى كمك خواهد كرد و براى چنين اصلى اين رسانه هاى ملى كشور است كه بايد نقش مثبت شان را بازى كنند.

مرکز فعالیت‏های فرهنگی‏اجتماعی تبیان، نشست "خبرنگاران و اولویت‏های رسانه‏ای روز" را با حضور شخصیت‏های سیاسی، رهبران احزاب، مسوولین رسانه‏ها و خبرنگاران در کابل برگزار کرد.

در این نشست، آصف معروف از خبرنگاران ارشد رادیوى بی‏ بی‏ سى در مورد چالشها و شگردهاى كار در رسانه هاى امروز جهان و افغانستان و آينده خبر و روزنامه نگارى صحبت كرد.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، حجت الاسلام و المسلمین سیدعیسی‏ حسینی‏ مزاری، ضمن خیر مقدم گویی به همه، ابراز امیدواری کرد که از این جلسه بهره برداری اعظمی صورت گیرد.

رییس عمومی مرکز فعالیت‏های فرهنگی‏ اجتماعی تبیان، در ادامه افزود که آقای "معروف" یکی از روزنامه نگارانى است كه حداقل در ۳ دهه گذشته خدمات بسیار ارزشمندی را در عرصه رسانه‏ ای به خصوص در حوزه تربیت نیرو ارايه کرده است.

براساس گفته ‏های آقای مزاری؛ یکی از کارهای اثرگذار انسان‏ های مبارز در هر عرصه این است که در خصوص تربیت نیرو دست بالایی داشته باشد و در حقیقت به دنبال تکثیر شخص خودش باشد.

آقای مزاری ادامه داد که انسان های مبارز و اثرگذار همیشه به دنبال جایگاه و استفاده از این جایگاه نیستند بلکه به این فکر هستند تا افراد دیگر هم مثل خود و در جایگاه بالاتر از خودش قرار داشته باشند.

رییس عمومی مرکز فعالیت‏های فرهنگی‏ اجتماعی تبیان خاطر نشان کرد که ‏آقای معروف نیز علاوه بر اینکه فعالیت‏های اثرگذاری در عرصه فکری و فرهنگی داشته، در خصوص تربيت خبرنگاران جوان نیز بسیار خوب عمل کرده‏ است.

آقای مزاری با اشاره به شناخت آقاى معروف گفت: حداقل از سال ۷۴ که افتخار دوستی آقای معروف را دارم تا حالا شاهد تربیت چندین خبرنگار جوان هستم که امروز به عنوان ستاره های درخشان در عرصه کارهای رسانه‏ای در برنامه های مختلف می درخشند.

وی تاکید کرد که آقای معروف فارغ از همه افکار، اندیشه ها و مسایل سیاسی و اسلامی، یک فردی بوده که به صورت کاملاً حرفوی توانسته در راستای منافع مردم افغانستان خدماتی را ارائه کند و بر ما به عنوان افراد فعال در جامعه قطعی است که قدر این چنین افراد را بدانیم.

آقای مزاری با بیان اینکه این تقدیر شدن کار بسیار محدود و ابراز ارادت بسیار کوچک است، خاطر نشان کرد که ما باید جلسات و محافل بزرگتر برگزار کنیم و از چنین شخصیت‏های خود تقدیر کنیم.

رئیس کل خبرگزاری صدای افغان(آوا) هم‏چنان تاکید کرد که باید تا زماینکه افراد و شخصیت‏های ما زنده هستند به تقدیر، سپاس و ارج گذاری آنها بپردازیم در حالیکه در افغانستان متاسفانه اکثراً بعد از فوت شخصیت‏ها همانند آقای انوری به تمجید آنان پرداخته می‏شود.

رییس عمومی مرکز فعالیت‏های فرهنگی‏اجتماعی تبیان در ادامه پیشنهاد کرد که با توجه بر اینکه خبرنگاران نخبه گان جامعه هستند؛ چنین جلسات "هم‏اندیشی" همواره میان رسانه‏ها و افراد رسانه‏ای برگزار شود.

آقای مزاری خاطر نشان کرد که رسانه‏ ها و شخصیت‏های بزرگ باید در راستای برگزاری چنین جلسات پیش‏گام شوند و حول موضوعات کشور بحث کرده، معضلات را مورد بررسی قرار دهند.

این آگاه مسایل سیاسی، تاکید کرد که چنین جلسات و گردهم‏آیی‏‏ها با حضور تمام شخصیت‏های رسانه‏ای با تفکرات مختلف، دایر شود و از وابستگی به یک جناح، فکر و اندیشه خاص بیرون شود.

بر اساس گفته ‏های آقای مزاری؛ هر تشکیلات، هر سازمان و هر حزب باید کارهای تشکیلاتی و سازمان یافتگی خود را بر اساس فکر و اندیشه خود داشته باشد؛ اما در سطح کلان ملی، باید شرایط و زمینه ‏هایی را فراهم کنیم که از همه اندیشه‏ها و همه تفکرات حتی تفکرات شخصیت‏هایی که صد در صد مخالف اندیشه ‏های سیاسی و دینی ما است، استفاده کنیم.

رییس عمومی مرکز فعالیت‏های فرهنگی‏ اجتماعی تبیان اضافه کرد که عناصر فعال رسانه ای باید حول یک محور و حول یک نقطه مشترک "خارج ساختن افغانستان از بحران" جمع شوند، چون افغانستان خانه همه (مسلمان، سکولار، تکنوکرات و هر کسی که با هر فکر و اندیشه‏ است) می‏باشد.

آقای مزاری، با بیان اینکه ما باید همه یکجا جمع شویم تا کشور را از این بحران بیرون سازیم و در راستای آبادانی کشور اقدامات جدی را در پیش گیریم اشاره کرد که مهم ترین عناصری که در عرصه کمک به خارج کردن افغانستان از بحران موجود، می‏توانند پیش گام باشند و جامعه را نیز با این فکر و اندیشه و عمل خود همراه کنند، خبرنگاران، عناصر رسانه‏ای و نویسندگان این کشور هستند.

در همین حال، آصف معروف از خبرنگاران ارشد رادیوی بی‏ بی ‏سی در مورد وضعيت رسانه ها در شرايطى كه شبكه هاى اجتماعى فعاليت شان گسترده مىً شود، آينده خبر و آينده راديو چگونه خواهد بود، صحبت کرد.

آقای معروف افزود که به تدریج رسانه‏ های سنتی (روزنامه‏ ها؛ رادیوها و تلویزیون‏ها) از صحنه خارج و جایگاه خود را به رسانه نو و آینده می‏دهند و خوب است که رسانه نو را بهتر بشناسیم.

وی اضافه کرد؛ رسانه آینده چیزی عجیب نیست؛ بلکه در واقع یک آمیزه از رسانه های سنتی (روزنامه، رادیو و تلویزیون) به عنوان یک محصول دیجیتل که به مخاطب جهانی و فردی ارایه می‏ش، خواهد بود.

او خاطر نشان کرد که این محصول دیجیتلی، جهانی بوده که در هر نقطه جهان برای تمام افراد قابل مصرف است و در کنار آن مخاطب فردی خود را نیز دارد که به زودی در برابر آن واکنش نشان می‏دهد، مانند فضای مجازی.

معروف همچنان با بیان اینکه در ذهن خیلی ها این سوال ایجاد می شود که آیا رادیو در رسانه نو جایگاهی دارد، تصریح کرد: با وجود اینکه رادیوها اکثر شنونده‏ های خود را در مناطق متمدن از دست داده است اما رادیو از بین نخواهد رفت بلکه در اشکال جدید بر می گردد و صدا در رسانه آینده به جای خود باقی است.

وی یادآور شد: با وجود اینکه بی بی سی اکثر شنونده های خود در هند و چین را از دست داده است اما مردم در نقاط بحران مانند افغانستان و سومالیا هنوز بی بی سی را می شنوند.

آقاى معروف در ادامه به اهميت محتوا در كار روزنامه نگارى و تفاوت آن با كار شبكه هاى اجتماعى و خبر رسانى از راه ژورناليزم شهروندى اشاره کرد و گفت "محتوا سلطان است" و رسانه‏ هايى که با محتوا و کیفیت سروکار داشته باشند بیشتر به سوی انحرافات قومی، سمتی، گروهی و زبانی نمی روند.

این تحلیل گر با پیشینه رسانه ای تاکید کرد؛ یک راه حل این است که روزنامه نگاران و خبرنگاران خود را به سمت و مسیری عادت بدهيم که به محتوا بیندیشند؛ چون زمانیکه به محتوا می اندیشیم همه حاشیه های زبانی، سمتی، گروهی و قومی کنار می رود.

آقای معروف تصریح کرد که برای اندیشیدن به محتوا برگزاری گردهمایی هاى اهل رسانه خیلی مفید است.

وی خطاب به آقای مزاری گفت ابتكار خوبى كرده ايد باید حیطه چنین جلسات را گسترش دهید و فعالان رسانه‏ای را از تمام نقاط كشور دعوت كنيد تا باهم مشورت كنند.

براساس گفته‏ های آقای معروف؛ جلسات هم اندیشی می ‏تواند افرادی که نظریات تندروانه و متعصبانه دارد را قانع بسازد تا درک فراخ تر و وسیع تر داشته باشد، چون اگر دلیل قوی داشت همه پیروی اش می کنیم؛ اما اگر نداشت در این طور مجالس می توانیم قانع کنیم که یک مقدار درک فراخ تر و برآورده جامع با قضايا داشته باشد.

این شخصیت رسانه ای برجسته گفت: برای خروج کشور از بحران بى اعتمادى كنونى و برداشتن ترس از سلطه و انحصار يكى بر ديگری، براساس تجارب جهانى به تفاهم ملی نياز است.

او گفت: در افغانستان نيز شگردهاى مختلف را بايد تجربه كرد از جمله براى تفاهم ملی در رسانه ها فهم زبان هاى رسمى مهم است. تكلم و تفكر به زبان هاى همديگر درك راروشنتر و بهتر مىً كند و تعصب را كاهش مى دهد. ازین رو اگر یک فارسی زبان، پشتو را بفهمد و با همین زبان با مخاطبان پشتون خود با تحلیل درست حرف بزند و خود را بهتر بشناساند و به آن ها بفهماند که چی می خواهند و همینطور پشتون ها اگر به درستی زبان فارسی را بلد باشند، به راحتی همه از سوی همدیگر درک شده، سؤ تفاهمات كمتر گردیده و هماهنگی و همزیستی مسالمت آمیز پیش خواهد آمد. این روندی است که باید جهت به وجود آوردن تفاهم ملی پی گرفت و به خارج کردن افغانستان از بحران اعتماد تا حدى كمك خواهد كرد و براى چنين اصلى اين رسانه هاى ملى كشور است كه بايد نقش مثبت شان را بازى كنند.

سید مظفر دره‏ صوفی از کارشناسان اشتراک کننده در این نشست با اشاره به گسترش شکاف های قومی تصریح کرد که متاسفانه اختلافات قومی روز به روز در کشور حادتر و گسترده تر می‏شود.

آقای دره صوفی بیان داشت که برای اینکه شکاف های قومی را از بین ببریم، ما دو الگو را در نظر گرفتیم، یکی الگوی سنتی "دینی" و یکی الگوی مدرن "قانون اساسی"؛ که وقتی به اسلام مراجعه کنیم متوجه میشویم که قبیله، قبیله شدن مردم باعث شناخت می شود در حالیکه خوبترین ما، با تقوا ترین ما است، همچنان اگر به فرهنگ مدرن امروز نگاه کنیم، ما در هیچ جای قانون اساسی نمی بینیم که قومی بر قومی دیگر برتری داده شده باشد. نظر به هر دو الگو، قومیت یک امر منسوخ بوده و قابل پذیرش نیست، اما متاسفانه برعکس در افغانستان بیشتر به آن توجه میشود.

براساس گفته های آقای دره صوفی؛ خبرنگاران هر نفر به سهم خود در راستای کاهش اختلافات قومی کار کنند؛ چون اگر اختلافات قومی از بین نرود، دموکراسی، حقوق بشر و جامعه مدنی به باد فنا می رود و هر قدر اختلاف قومی بیشتر شود، به همان اندازه به سربازان و افسران ما سرایت می کند، که بعداً این جهت گیری های قومی تبدیل به کشنده ترین عنصری میشود که سربازان ما را از پرداختن به دشمن باز می دارد.

محمدی یکاولنگی، مدیر مسؤل هفته نامه مردم و یکی از اشتراک کنندگان این نشست نیز یاد آور شد که متاسفانه همه ما شاهد هستیم که امروز به جای اینکه در دنیای مدرن به سوی ملت شدن و واحد شدن برویم؛ به سوی پراگندگی و به سوی مسایل قومی میرویم.

وی افزود: با وجود اینکه هر روز رسانه‏ های ما زیاد تر می شود و آگاهی مردم ما بیشتر می‏شود؛ اما هر روز مسایل قومی، نژادی و سمتی حاد تر می شود؛ که سر منشاء اصلی این ها بدون تعارف حکومت وحدت ملی است.

براساس گفته های آقای یکاولنگی؛ رسانه ‏ها (چاپی، صوتی و تصویری) بسیار نقشی اساسی دارند که نگذارند مشکلات و اختلافات قومی از این بیشتر شود و آنان می توانند روی وحدت ملی کار کنند.

او تصریح کرد که هر قدر که مسایل قومی داغ تر شود و همه اقوام بر علیه همدیگر قرار بگیرند در اخیر نا چار هستیم که سر انجام نظر به اینکه در یک جغرافیای مشخص زندگی می کنیم در کنار همدیگر زندگی کنیم و همدیگر را بپذیریم.

سید عباس حسینی یکی از سر دبیران طلوع نیوز و از دیگر اشتراک کنندگان این نشست خاطر نشان کرد که متاسفانه امروز از یک طرف دولت محدودیت های زیادی را برای خبر رسانی ایجاد می کند و از طرف دیگر مردم هر روز با چالش امنیتی دست و پنجه نرم می کنند و فضا به گونه‏ای پیش رفته که اگر حادثه ای رخ بدهد مردم به جای مراجعه به ارگان های امنیتی به رسانه ها مراجعه می‏کنند.

در همین حال سید حسین واعظ زاده سخنگوی حزب حرکت مردم افغانستان و سید ذکریا راحل موسوی، تهیه کننده، کارگردان و یکی از نویسندگان و خبرنگاران برجسته تلویزیون تمدن نیز در این نشست تاکید کردند که یگانه راه بیرون رفت افغانستان از وضعیت کنونی تفاهم و همدیگر پذیری بوده و باید همدیگر را بپذیریم.

آدرس گزارش کامل تصویری: https://www.avapress.com/vglivrazwt۱appx..bttc۲ckz.html

منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا)- کابل
https://avapress.com/vdcbzfb89rhbf8p.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما