تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۲ میزان ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۲۳
کد مطلب : 49928
ناتو می ماند یا می رود؟
دبیرکل ناتو به تازگی اعلام کرده است که احتمالا این نیروها زودتر از موعد مقرر خاک افغانستان را ترک خواهند کرد.
آندرس فوگ راسموسن؛ دبیرکل ناتو به روز دوشنبه در گفتگو با روزنامه انگلیسی گاردین تاکید کرد که ممکن است خروج نیروهای غربی از افغانستان زودتر از آنچه انتظار می‌رود، انجام شود.
دبیر کل ناتو در این گفتگو درباره فشارهای اعمال شده مبنی بر خروج هر چه سریعتر نیروهای ناتو از افغانستان گفت که قرار است گزینه های مختلف در این باره مورد بررسی قرار بگیرد و وضعیت ظرف سه ماه آینده مشخص شود. 

دبیر کل ناتو در عین حال تاکید کرد که هر گونه اقدامی در سرعت بخشیدن به خروج نیروهای ناتو نباید به معنای "مسابقه ای برای خروج" از افغانستان تلقی شود.
آقای راسموسن گفت که افزایش قابل توجه حملات به نیروهای ناتو در افغانستان، ظاهرا ناشی از استراتژی طالبان در خاک این کشور است.
دبیر کل ناتو همچنین گفت: "کشته شدن ۵۰ نفر از نیروهای ناتو در سال جاری در افغانستان، توسط نیروهای امنیتی افغان رابطه نیروهای بین‌المللی با پولیس و ارتش افغانستان را خدشه دار کرده است." 

راسموسن تاکید کرد:"شکی نیست که حملات خودی به اعتماد و اطمینان دو طرف ضربه زده است."
براساس گزارش های حملات سبز علیه آبی ظرف یک سال جاری میلادی، بیش از 50 کشته را بر نظامیان خارجی در افغانستان تحمیل کرده است و اکنون به نظر می رسد جدیت این خطر به اندازه ای است که ناتو تصمیم گرفته است زودتر از موعد مقرر افغانستان را ترک کند. 

پیش از این گفته می شد نیروهای خارجی تا پایان سال 2014 میلادی در یک پروسه آرام و بدون شتاب خاک افغانستان را ترک می کنند و تا آن زمان به وظایف خود در قبال تعلیم و تربیت نیروهای امنیتی داخلی، آموزش پولیس محلی و... ادامه خواهند داد؛ اما از سخنان تازه دبیرکل ناتو برمی آید که آن سازمان در یک تصمیم عجولانه و اضطراری در نظر دارد این موعد را کوتاه تر کند و هرچه زودتر خاک کشور را ترک کند. 

غربی ها تاکنون به شکست شان در جنگ افغانستان اذعان نکرده اند و تمامی تصمیم های خود را مطابق برنامه ای از پیش تنظیم شده و درازمدت وانمود می کنند؛ اما کارشناسان مسایل نظامی و ناظران وضعیت افغانستان معتقدند در صورتی که غربی ها به این نتیجه برسند که به دلیل فشارهای اعمال شده بر این نیروها در خاک افغانستان، زودتر از مهلت تعیین شده خاک این کشور را ترک کنند، این تصمیم معنایی جز شکست نخواهد داشت؛ زیرا به باور آنان روس ها و پیشتر از آن انگلیسی ها نیز پس از سال ها اشغال افغانستان، در اثر همین فشارها بود که مجبور به ترک سرزمینی شدند که در تاریخ به نام "گورستان امپراتوری ها" شهره است. 

البته هیچکس محاسبه این را نخواهد کرد که آیا فشارهایی که این نیروها را مجبور به ترک خاک افغانستان زودتر از مهلت تعیین شده می کند، مشروع است یا غیرمشروع؛ مساله اصلی این است که این نیروها در برابر اعمال فشار، تسلیم می شوند و این چیزی جز شکست نیست. 

از جانب دیگر،‌ این تصمیم نشان می دهد که نظامیان و مقام های خارجی در برابر تعهداتی که نسبت به مردم افغانستان داده اند آنقدر که به نظر می رسد نیز صادق نبوده و نیستند. تا پیش از رویدادهای اخیر، همواره مقام های مختلف نظامی و غیرنظامی غربی بر این امر تاکید می کردند که ناتو به تعهدات خود در قبال افغانستان، تحت هر شرایطی متعهد است و این تعهدات بعد از 2014 نیز ادامه خواهد داشت و پا برجا خواهد بود.
 
آنها صریحا تاکید می کردند که سال 2014 به معنای ترک و فراموشی کامل افغانستان از سوی غربی ها نخواهد بود و آنها پس از آن نیز در این کشور حضور خواهند داشت؛ اما اکنون به نظر می رسد این منافع و موقعیت خود آنهاست که در تصمیم های شان برای ماندن و رفتن تعیین کننده است نه به اصطلاح تعهدات شان در قبال دولت و نیروهای امنیتی کشور. 

البته این صرف نظر از عملکردی است که نظامیان غربی طی بیش از یک دهه در افغانستان از خود به نمایش گذاشته اند؛‌ مساله ای که به هیچ صورت قابل دفاع نیست. حضوری که نه به تروریزم و طالبان و کشتار و ناامنی پایان داد، نه دموکراسی ایجاد شد و نه وعده هایی که قرار بود افغانستان را ظرف چندسال به بهشت روی زمین تبدیل کند تحقق پیدا کرد.
منبع : خبرگزاری آوا- کابل، سرویس تحلیل و پژوهش اخبار
https://avapress.com/vdcbw9ba.rhb95piuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما