تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۰ دلو ۱۳۹۱ ساعت ۱۴:۳۲
کد مطلب : 57505
وزیر انرژی و‌ آب، نسبت به بروز بحران آب و مواد غذایی هشدار داد
اگر مسئولین کشور به طور صحیح منابع آبی را مدیریت نمایند، بدون شک در عرصه های اقتصادی و سیاسی شاهد تحولات و تغییرات مثبت خواهیم بود.
سومین کنفرانس ملی انکشاف و مدیریت منابع ملی روز سه شنبه در ارگ ریاست جمهوری با حضور رئیس جمهور، نمایندگان و شماری از مؤسسات کمک کننده خارجی برگزار شد.
محمد اسماعیل؛ وزیر انرژی و آب طی بیانیه ای تصریح کرد:"در ماده نهم قانون اساسی افغانستان به استفاده و محافظت از آب به طور صحیح تاکید به عمل آمده و از این جهت به عنوان یک عنصر با ارزش در سراسر جهان به خصوص در افغانستان، شناخته می شود؛ زیرا جمعیت کشور در حال افزایش بوده و این خود نیازمندی ما را به آب زیاد می کند".
به گفته وی، بر اساس تحقیقات دانشمندان، افغانستان در حال تغییرات اقلیمی می باشد که در اثر آن، درجه حرارت به تدریج افزایش یافته و میزان بارندگی نیز کاهش قابل ملاحظه ای نموده است که این امر، سبب کاهش منابع آب در کشور شده  و صدماتی را برای رشد اقتصادی کشور به بار آورده است.
اسماعیل خان افزود:"یقینا اگر اقدامات و اصلاحات صورت نگیرد در آینده ای نه چندان دور، با قحطی مواد غذایی و آب روبرو خواهیم شد".
وی همچنین تصریح کرد که آب شیرین افغانستان دارای ارزش فوق العاده‌ای می باشد، اگر مسئولین کشور به طور صحیح منابع آبی را مدیریت نمایند، بدون شک در عرصه های اقتصادی و سیاسی شاهد تحولات و تغییرات مثبت خواهیم بود.
وزیر انرژی و آب گفت:"آمار و ارقام نشان می دهد که کشور از لحاظ منابع آبی دارای ظرفیت خوبی می باشد؛ اما جنگ های تحمیلی و مشکلات دیگر، زیان های زیادی را بالای منابع کشور گذاشته و همه این ها سبب گردیده؛ تا از منابع آبی کشور که مقدار آن در سال های نرمال به ۷۵ میلیارد متر مکعب می رسد مقدار کمی استفاده صورت گرفته و بقیه آن از بین رفته برود".
اسماعیل خان افزود که عدم دسترسی به آب و منابع زیرزمینی آبی سبب گردیده است؛ تا آب برای بخش های مختلف رشد اقتصاد ملی کشور به خصوص بخش زراعت تامین نگردد و این امر سبب شده؛ تا افغانستان وابسته به مواد غذایی خارجی شود که این خود باعث افزایش فقر و گرسنگی می شود.
به عقیده وی، افغانستان به اتخاذ سیاست های جدی در زمینه انکشاف و مدیریت منابع آبی افغانستان و جلوگیری از ضایعات و به هدر رفتن آب در کشور دارد.
در همین حال، این وزارت یکسری سیاست های مؤثر را روی دست گرفته که برنامه ملی انکشاف آب از طریق ایجاد و کاربرد ذخایر آبی  و مدیریت همه جانبه آن در اولویت اصلی آن قرار دارد.
اصول این سیاست ها روی انکشاف و مدیریت متمرکز شده که آب باید سهم قابل ملاحظه ای را در رشد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست داشته و در کاهش فقر کمک نماید.
همچنین انکشاف انرژی آبی باید نیازمندی اساسی و ملی را برآورده نماید و منجر به کاهش اثرات منفی بر روی منابع زیستی شود.
به گفته وی، از ۵ سال گذشته تاکنون ۲ هزار و ۲۳ پروژه آبیاری، ترمیم و بازسازی شده و نیز ۴۵۰ هزار هکتار زمین، قابل آبیاری شده است و همچنین تا به حال ۵۶ ایستگاه هواشناسی در کشور به پایه اکمال رسیده است.
وزیر انرژی و آب اضافه کرد:"وقوع سیلاب های ناگهانی ناشی از تغییرات اقلیمی مشکل دیگر ملی می باشد که ما با آن مواجه هستیم و بنا به کاهش اثرات تخریب سیلاب‌ها توجه خاصی را می طلبد".
وی در ادامه گفت که اگر در این رابطه توجهی صورت نگیرد یقینا ساحات زراعتی و تاسیسات عام المنفعه و ساکنین این نواحی به بستر دریا مبدل می گردد و خسارات جبران ناپذیری به وجود می آید.
وی از برنامه تحکیم سواحل دریاها خبر داده گفت:"این وزارت برنامه تحکیم سواحل را روی دست دارد که تاکنون به تعداد ۱۱۷ پروژه را در این زمینه به پایه اکمال رسانده و به تعداد ۴۴ پروژه در مسیر دریای آمو نیز تحت کار می باشد.
وزیر انرژی و‌ آب تاکید کرد که یکی از مشکلات، کمبود بودجه می باشد که امید می رود دونرها و موسسات ملی و بین المللی در این راستا کشور را کمک نمایند.
به گفته وی، وزارت انرژی و آب به عنوان مسئول تهیه آب و منابع آبی کشور در ایجاد برنامه های ملی انکشاف و توسعه منابع آبی که هدف آن مهار آب‌های جاری و استفاده مناسب از آنها از طریق احداث زیربناهای ذخایر آب و انرژی می باشد، مبادرت ورزیده است.
اسماعیل خان اظهار داشت که به این ترتیب مطالعات امکان سنجی احداث ۳۱ بند آبی در پنج حوزه دریایی کشور روی دست گرفته شده که کار عملی برخی از آنها آغاز شده و علاوه بر آن مطالعات ایجاد ۵۴۷ بند آب کوچک  در سراسر کشور جهت جلوگیری از ضایعت آب، انجام شده که ۱۳۳ مورد آن تحت کار می باشد.
وی خاطرنشان ساخت:"در صورت دسترسی به بودجه مورد نیاز نه تنها نیازمندی های کشور در رابطه با آب اشامیدنی، تولید انرژی و برق و رشد صنعت نوپای کشور مرفوع می گردد؛ بلکه آب مطمئن، تامین می شود".
محمد اسماعیل خان در پایان ابراز امیدواری کرد که تدویر سومین کنفرانس ملی انکشاف و مدیریت منابع ملی، زمینه همکاری تمویل کنندگان در تطبیق همه جانبه بخش آب و برنامه ملی انکشاف در راستای احداث و کاربرد ذخایر آبی را مساعد نماید".
https://avapress.com/vdcbssbs.rhbzgpiuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما