تاریخ انتشار :يکشنبه ۷ قوس ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۴۸
کد مطلب : 134402
عبدالحفیظ منصور، استاد دانشگاه و نماینده مردم در مجلس:

آیین اختلاف در اسلام به معنی تکفیر نیست

آیین اختلاف در اسلام به معنی تکفیر نیست

سمینارعلمی تحقیقی، «آیین اختلاف در اسلام» از سوی دانشگاه خصوصی (رنا) با حضور شخصیت های علمی و سیاسی، دانشجویان دانشگاه ها در کابل برگزار شد.
به گزارش خبر گزاری آوا، «عبد الحفیظ منصور» استاد دانشگاه و نماینده مردم در ولسی جرگه در این سمینار صحبت کرد.
وی گفت: بی اطلاعی از اساسات دین و عدم رعایت آیین و اصول اختلاف در اسلام، سبب شده است که برخی از مسلمانان یکدیگر را تکفیر کنند.
آقای منصور همچنان گفت: با وجود اینکه اسلام دین جاویدان و قرآن کتاب بیش از یک و نیم میلیارد انسان در روی زمین است، اما قرائت های نا درست و فتوا های جاهلانه سبب هرج و مرج درجهان اسلام گردیده و اصل دعوتگری را زیر پا کرده است.
به عقیده این پژوهشگر، منصفانه این خواهد بود که هر کسی که دعوای اسلامیت دارد و پیرو هر مذهبی که است برای حل منازعات و رفع اختلافات باید از منطق و اصول حل اختلافات در اسلام آگاهی داشته باشد.
آقای منصور؛ در ادامه سخنان خود به برخی از اصول اختلافات اشاره کرد و گفت: به صورت طبیعی متون مربوط به فروعات اسلامی نظر به اقتضای زمان و برداشتهای مختلف، قابل تغییر است و به همین دلیل نیز به مرور زمان مذاهب مختلف بوجود آمده است، بنا براین تعامل و همپذیری میان پیروان مذاهب در گرو تحلیل، تغییر و تطبیق ارزشها با شرایط زمان و در چهارچوب روح کلی اسلام می باشد نه تحکم و زور گویی.
اصل دوم در آیین اختلاف به گفته آقای منصور، داوری بر اساس عقل و منطق است نه حدس و گمان و هر استدلالی که بر پایه دلیل و منطق استوار باشد راه گشا خواهد بود.
به گفته او، امروز متاسفانه حدس و گمان بیشتر شده است تا درک واقعیتهای که زایده منطق و دلیل است در حالیکه حقانیت اسلام هیچگاه با حدس و گمان ثابت نمی شود.
به عقیده منصور، اصل دیگری که باید در آیین اختلاف رعایت شود نداشتن تعصب در استدلال است، به این معنی که سخن حق را از هرمخالفی باید شنید ولو اینکه برخلاف باورهای تو صحبت کند، زیرا دین اسلام منسوب به قوم خاصی نیست بنا براین هرکس درک درست داشت استدلال او معتبر خواهد بود.
به گفته آقای منصور، صدور حکم و دادن فتوا بر مبنای علم و تخصص یکی دیگر از اصولی می باشد که برای نهادینه کردن پایه های اسلام و ارزشها موثر و حیاتی است.
به گفته او، امروز در برخی از کشورهای اسلامی به خصوص در افغانستان فتوا های غیر مسولانه و بدون تخصص صادر می شود و همین فتوا های بدون عواقب اندیشی، باعث گسترش افراطیت و توسعه اندیشه تروریزم شده است.
به گفته وی، یکی از مشکلات در افغانستان این است که یک عده آمدند بدون اعتنا به آرای مجتهدین، خود را در ردیف آنان قرار داده است و هر ازگاهی فتوا صادر می کنند که این کار افزون بر تمام پیامد های نا گوار اجتماعی و اخلاقی آن، چهره اسلام و علمای دین را نیز خراب می کند.
او، تاکید کرد که صدور فتوا و قضاوت بیجا از آدرس دین موضوع بسیار حساس است، زیرا علاوه بر اینکه حکم خداوند در سایه این فتوا ها تغییر می کند، سوژه ی به دست دشمنانی می دهد که برای خدشه دار کردن چهره اسلام درکمین نشسته است و تلاش دارند که این نقطه ضعفها را علم شیطان کرده و غرامت سنگینی را بدوش مسلمانان بار کنند.
به گفته این استاد دانشگاه، مسلمان واقعی هم کیش خود را تکفیر نمی کند، تهمت دروغ به او نمی بندد، هرچند به گفته های خود باورمند است، اما احتمال خطا را نیز در گفتارش می دهد.
به بیان آقای منصور، خود را محور حق دانستن و به دیگران سنگ تهمت و تکفیر زدن طریق اختلاف مثبت نیست که پیامبر(ص) گفت: اختلاف در امت من باعث پیشرفت و ترقی است.
آقای منصور در پایان سخنان خود در مبارزه با افراطیت و اندیشه تکفیری در افغانستان تاکید کرده افزود: ۲۰ سال تمام مبارزه با تروریزم و افراطیت هیچ نتیجه ی دراین کشور نداشته است، لذا باید استرا تیژی جنگ تغیرکند.
به باور او، تا زمانیکه بر اندیشه ترور و افراط گرایی سنگ تمام گذاشته نشود و از مضمون ثقافت اسلامی سوء استفاده ها صورت بگیرد و علمای که از ثقافت فارغ می شوند برخی از مساجد را مرکز اشاعه اندیشه تکفیر قرار دهند، یقیناً با جنگ سخت افزاری این مبارزه به نتیجه نخواهد رسید.
گفتنی است که در پایان این سمینار شرکت کنندگان و رسانه ها در پیوند با اظهارات اخیر عبد الحفیظ منصور مبنی براینکه مضمون ثقافت اسلامی در دانشگاه ها باید مورد بازنگری قرار گیرد و همچنین برخی از مساجد مرکز گسترش اندیشه تکفیری شده است سوالاتی را مطرح کردند و پاسخ دریافت کردند.

https://avapress.com/vdcbgab85rhbfap.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما