تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۵ عقرب ۱۳۹۱ ساعت ۱۶:۵۸
کد مطلب : 51673
مصونيت قضايي عساكر خارجي مورد تائید مردم افغانستان نخواهد بود
بشير بيژن؛ آگاه امور سياسي در گفتگویي اختصاصي با خبرگزاري صداي افغان(آوا) در خصوص اعلام آمادگي قاضي حسين احمد؛ رهبر پيشين حزب جماعت اسلامي پاكستان مبني بر ميانجیگري ميان دولت كابل و مخالفان مسلح گفت:"اگر به تاريخ دقيق نگاه كنيم، متوجه اين مساله خواهيم شد كه حزب جماعت اسلامي پاكستان كه از نفوذ تقريبا زيادي در پاكستان برخوردار بوده و در عين حال يك حزب راستگرا نيز مي باشد، در دوران جهاد مردم افغانستان و بيشتر در دوره حكومت طالبان، روابط اش با کابل به اوج خود رسيد". 

اين كارشناس سياسي خاطرنشان كرد که مواضع حلقات سياسي پاكستان به خصوص مواضع راستگراهاي آن كشور در مورد قضيه افغانستان، فقط شعله ور ساختن جنگ، بي ثباتي و ناامني در اين كشور بوده؛ نه برقراري صلح؛ زيرا آنان از اين بابت (ناامن ساختن افغانستان) حداقل دستاوردهاي مادي داشته اند.
بيژن در تكميل مطلب فوق افزود:"بنابر دلايل فوق، اظهارات اين شخصيت پاكستاني براي افغانستان مي تواند اغفالگرانه باشد؛ زيرا اظهارات وي براي ميانجیگري نيز واضح و روشن نیست؛ زيرا موضع دولت پاكستان كه از سوي نظاميان اداره مي شود و نيز احزاب راستگرا و چپگرا، در قبال اين كشور تغييرناپذير است".
وي معتقد است كه فرصت هاي 11 سال گذشته كه براي افغانستان به وجود آمد به گونه اي بسيار برنامه ريزي شده از سوي پاكستان مختل شد و بنابر تجاربی كه در طول اين سال ها از آن كشور داريم، نمي توان توقع داشت كه حزب جماعت اسلامي فصل جديدي از روابط را باز كرده باشد.
بيژن در عین حال افزود:"بر فرض اگر اين اراده و نيت به آن حد شفاف باشد كه نگراني هاي مردم افغانستان را از بين ببرد، مورد استقبال مردم اين كشور بوده و هر آدرسي كه مردم و ملت ما را در راستاي برقراري صلح ياري رساند مردم و حکومت هر دو مديون آن خواهند بود".
وي با تاكيد بر اينكه با توجه به شناخت و تجاربي كه مردم افغانستان از پاكستان دارند، اين حركت ها تاكتيكي و اغفالگرانه است افزود که بهترين راهكار براي دولت و مردم افغانستان اين است كه در برابر پاكستان موضع مشخص، واحد و افغاني بگيرند و اين موضع مشخص از طريق دولت آقاي كرزي در برابر آن كشور تبارز پيدا كند.
همچنين آقاي بيژن در پاسخ به اين پرسش خبرنگار ما در خصوص احتمال پذيرفته نشدن مصونيت قضايي عساكر امريكايي كه در پيمان امنيتي ميان كابل و واشنگتن مطرح شده گفت:"با توجه به تجاربی كه از حضور نيروهاي خارجي داريم، هيچگاه جاي ترديد باقي نخواهد ماند كه عدم حضور آنان در افغانستان، مشكل آنچناني را به بار بياورد قسمي‌كه آنان ادعا مي كنند".
به باور اين كارشناس سياسي، مردم افغانستان، مسئوليت جنگ را از دير زمانی بر شانه هاي شان كشيده اند و امروز اين مردم در موقفي هستند كه ديگر به آدرس هاي مصيبت ساز اجازه نمي دهند كه با سرنوشت شان بازي كنند. اگر خارجي ها هم نباشند مردم افغانستان نبايد در مورد آينده نگران باشند.
وي همچنين معتقد است كه بنا بر تجارب 11 ساله حضور نيروهاي خارجي، در طول اين مدت عساكر خارجي گاهگاهي دست به تخطي هاي حقوق بشري زده اند.
آقاي بيژن در پایان گفت:"مصونيت قضايي به شكلي كه در نزد امريكا مروج بوده براي مردم افغانستان پذيرفتني نيست؛ در صورتي‌كه دولت اين مسأله را به گونه توجیه، مطرح سازد، يك بحث است و در صورتي‌ كه تصميم متعلق به مردم است كه نظام، نظام دموكراتيك است، مصونيت قضايي عساكر خارجي مورد تائید مردم افغانستان نخواهد بود".
در همین حال، فضل الرحمن اوريا؛ ديگر آگاه مسايل سياسي کشور در خصوص اظهارات رهبر پيشين جماعت اسلامي پاكستان به خبرگزاري صداي افغان(آوا)گفت:"قاضي حسين احمد؛ عضو سازمان معلوم الحال آي اس آي مي باشد و با مسئوليت ها و برنامه هاي آن سازمان، فعاليت مي كند و او كسي است كه حملات انتحاري را در افغانستان جواز داده و نيز جهاد را در اين كشور مشروع دانسته است".
به گفته اين كارشناس مسايل سياسي، سازمان استخبارات پاكستان با قاضي حسين احمد يكجا تلاش مي كند؛ تا شعله هاي جنگ را در افغانستان فروزان نگهدارند و نيز رهبر پيشين جماعت اسلامي در حقيقت از جمله مجرمين جنگي است كه بايد در دادگاه هاي بين المللي محاكمه شود؛ زيرا دست وي به خون صدها و هزارها افغان بي گناه آلوده می باشد.
به باور آقاي اوريا، قاضي حسين احمد به اشاره پاكستان، بازي هاي رنگارنگي را انجام مي دهد و انگيزه اش جز تداوم جنگ در افغانستان، چيزي ديگر نيست و آي اس آي كه هسته مركزي دولت آن كشور را تشكيل مي دهد اصلاً به صلح و ثبات در اين كشور را علاقه ای نداشته و خواهان ادامه جنگ در كشور مي باشد.
اين آگاه سياسي همچنين در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در رابطه به مصونيت قضايي عساكر خارجي گفت:"آقاي كرزي حرف آخر را كه دادن مصونيت قضايي به عساكر خارجي است به رسانه ها اظهار مي كند، اگر اين موضوع را مورد تحليل قرار دهيم كه آيا افغانستان به نيروهاي امريكايي و يا پايگاه هاي آنان نياز دارد يا خير؟ اين نيروها داراي چه نوع سلاح‌ها بوده و بالاخره اين نيروها چه اهداف تاكتيكي و استراتژيك را در اين كشور و منطقه دنبال مي كنند، در موجوديت نيروهاي خارجي تا چه حد منافع ملي مردم افغانستان تامين مي گردد، در موجوديت اين نيروها آيا اين كشور به سوي صلح و ثبات گام برخواهد داشت يا خير، اگر جواب مثبت است، چگونه و از كدام طريق، در كنار اين پرسش ها بايد ده ها پرسش ديگر حل گردد، بعدا بحث مصونيت قضايي عساكر خارجي به ميان آيد".
اين كارشناس سياسي كشور تصريح كرد:"آقاي كرزي مي خواهد خود را به مردم تبارز دهد، گويا اينكه مشكل مصونيت قضايي حل شده به اين مفهوم كه وي تمام مسايل را پذيرفته و موضوع مصونيت را به عنوان يك ترفند در برابر ملت نگهداشته و خود را زعيم مردم مي داند".
اوریا با ذكر اينكه در قدم نخست بايد به پرسش هاي فراتر از مصونيت قضايي پاسخ داده شود افزود:"تا جايی كه من مطلع هستم، تاكنون روي مسوده تفاهمنامه امنيتي كار مي شود و تا حدي مسوده نيز ترتيب و تنظيم شده؛ اما اينكه محتواي مسوده در ساير موارد چه هست؟ از آن اطلاعي نداريم و آقای كرزي با تيم پنج يا شش نفره اش مي خواهد همه موضوعات را در عقب درهاي بسته حل و فصل كرده و تصميم بگيرد و قسمي كه با سرنوشت ملت بازي كرده، دو باره آن را تكرار نمايد".
آقاي اوريا در پاسخ به اينكه در صورتي كه حكومت افغانستان به عساكر خارجي مصونيت قضايی ندهد، آيا اين كشور را ترك خواهند كرد؟ گفت:"حكومت فعلي، نمايندگي از مردم كرده نمي تواند؛ اما اينكه محتواي اين سند چه هست كه كرزي مي خواهد با امريكايي ها امضا نمايد، براي شخص خودم باور آن مشكل است كه وي (كرزي) برخلاف منافع امريكا عمل كند".
گفتنی است که شماری از کارشناسان، پیمان امنیتی را بسیار مهمتر از پیمان استراتژیک می دانند و پیمان استراتژیک را تنها بهانه ای برای امضای پیمان دوم  تلقی می کنند.
منبع : خبرگزاری صدای افغان(آوا) - کابل
https://avapress.com/vdcbf0bs.rhb8zpiuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما