تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۰ عقرب ۱۳۹۶ ساعت ۰۱:۰۳
کد مطلب : 152349
بیایید با مرمت دوباره آثار تاریخی تخریب شده و حفاظت از آثار زنده دیگر، یک نهضت جهانی فرهنگی علیه تروریزم را رهبری کنیم

معاون رئیس جمهور در سی و نهمین اجلاس سالانه سران کشورهای عضو سازمان بین المللی یونسکو گفت: بیایید با مرمت دوباره آثار تاریخی تخریب شده و حفاظت از آثار زنده دیگر و تقویت فرهنگ و تاریخ باستانی ملت ها، یک نهضت جهانی فرهنگی علیه تروریزم را رهبری کنیم. رهبری این نهضت بزرگ را باید سازمان یونسکو به عهده بگیرد.

 به گزارش آوا، سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری اسلامی افغانستان، در سی و نهمین اجلاس سالانه سران کشورهای عضو سازمان بین المللی یونسکو که روز سه شنبه ۹ عقرب در مقر آن سازمان در پاریس فرانسه دایر شد، اشتراک و سخنرانی کرد.

معاون رئیس جمهور ابتدا ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این نشست در خصوص اهمیت نقش سازمان بین المللی یونسکو گفت که به باور وی، با یونسکو بودن جهان را زیباتر و جهان بدون یونسکو دنیای بدون آموزش و تاریک خواهد بود؛ زیرا در دنیای بدون آموزش تنها ترور و وحشت حاکم است.

وی با اشاره به این که افغانستان از اولین دسته کشورهایی است که ۶۹ سال پیش عضویت سازمان یونسکو را کسب کرده است گفت که افغانستان تا کنون یکی از اعضای فعال این سازمان است و وی خرسند است که امروز به نمایندگی از افغانستان در کنفرانس سران یونسکو شرکت دارد.

آقای دانش عضویت افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را نشانه جایگاه شایسته و اعتماد جامعه جهانی در پایبندی افغانستان به ارزش های حقوق بشری خوانده گفت که اکنون مسؤلیت ما برای تعهدات حقوق بشری به خصوص در عرصه کمک به فرایند صلح، امنیت جهانی، عدالت، حاکمیت قانون حقوق بشر و حق دسترسی به آموزش و کسب سواد، سنگین ترشده است.

معاون رئیس جمهور با اشاره به سابقه تاریخ فرهنگی و علمی ملت افغانستان و تلخی های ناشی از جنگ، استبداد، انحصار و تبعیض در گذشته تصریح کرد که ما اکنون نظام مبتنی بر دموکراسی و اراده مردم را پذیرفته ایم و این نظام را تنها راه حل این مشکلات و تنها بستری مناسب برای تحقق عدالت و مساوات می دانیم.

آقای دانش گفت که افغانستان برای عملی ساختن تعهدات ملی و بین المللی خود در مورد اصلاحات، فساد، حکومت داری خوب، اصلاحات عدلی و قضایی، توانمند سازی زنان، ارائه خدمات به شهروندان و رسیدن به «اهداف توسعه پایدار» تمام توان خود را کار گرفته و به «اهداف توسعه هزاره» و «آموزش برای همه» متعهد است.

به گفته وی جامعه بین المللی و در رأس سازمان ملل متحد، مؤسسات وابسته آن، کشورهای دوست افغانستان به شمول ایالات متحده آمریکا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا، جاپان، چین، هند، آسترالیا و کشورهای اسلامی و همسایگان افغانستان این کشور را در بدست آمدن دستاورهای موجود در عرصه های یاد شده یاری رسانده و ما از همه این همکاری ها سپاسگزار هستیم.

معاون رئیس جمهور با تشریح وضعیت، چالش ها و دستاوردها در سه محور تعلیمی، آزادی بیان و رسانه ها، آثار تاریخی و باستان شناسی گفت که امروزه در کنار مشکلات جنگ، فقر، تروریسم، بیکاری و مهاجرت، بی سوادی معضل بزرگ مردم افغانستان است.

به گفته ایشان، در سال سقوط حکومت طالبان کمتر از یک میلیون پسر به مکتب می رفت و هیچ دختری حق رفتن به مکتب را نداشت؛ اما در سال گذشته تعداد شاگردان موجود به اضافه تر از ۹.۲ میلیون تن رسیده است که ۳۹% آن را شاگردان دختر تشکیل می دهند و در بیش از ۱۷ هزار باب مکتب، توسط بیش از دوصد هزار تن معلم تحت آموزش قرار دارند که به طور اوسط در سطح ملی ۳۳% آنان معلمان زن هستند.

وی تصریح کرد در بخش سوادآموزی نیز طی سال ۱۳۹۵ به تعداد ۱۸۷۲۹ باب کورس سوادآموزی برای ۴۱۷۸۰۸ تن سوادآموز دایر شده که ۵۵% آن ها را خانم ها تشکیل می دهند.

معاون رئیس جمهور برنامه سواد آموزی را که توسط یونسکو رهبری شده و درحال اختتام است بی نهایت مهم خوانده و از یونسکو و همکاران بین المللی افغانستان خواست که این برنامه را برای چند سال دیگر هم باید تمویل کنند تا سطح سواد در افغانستان افزایش یابد.

به گفته معاون رئیس جمهور با اینکه حکومت وحدت ملی به مسأله سوادآموزی بیشترین اهتمام را قایل است؛ ولی بنا به دلایل مختلف وضعیت معارف به طور عموم و تعداد اطفال محروم از مکتب به طور خاص بسیار نگران کننده است.

وی گفت که سطح سواد در بین مردان ۶۲% و در بین زنان ۱۸% می باشد، در حالی که این فی صدی به طور اوسط در کشورهای کم درآمد به ترتیب ۷۰% و ۵۷% می باشد.

آقای دانش با تأکید به ضرورت نوسازی و اصلاح ساختار و قوانین تعلیم و تربیه و تحصیلات عالی نیز گفت که ما به نارسایی های معارف خود واقف هستیم و تلاش می کنیم تا ضمن اصلاح ساختار تعلیم و تربیه، نوع نگاه به سواد و آموزش را نیز تغییر دهیم.

معاون رئیس جمهور گفت که به چالش های موجود، حکومت افغانستان از سازمان یونسکو توقع دارد که با ما در ارتقای سوادآموزی، بازنگری نصاب تعلیمی در معارف و تحصیلات عالی، تربیت متخصصین نصاب تعلیمی، ارتقای ظرفیت معلمان و استادان زن و فراهم ساختن زمینه تعلیم برای گروه های خاص و آسیب پذیر جامعه کمک کند.

معاون رئیس جمهور جنگ و نا امنی، فقر کمبود امکانات مورد نیاز، نگاه های متحجرانه و علم ستیز از سوی برخی حلقات را از مهم ترین چالش ها فراروی تعلیم و تربیه در افغانستان خوانده گفت که علی رغم مبارزه دوام دار دولت افغانستان و همکاران بین المللی آن با تروریزم، هنوز جنگ و نا امنی در افغانستان مهم ترین چالش است.

به گفته وی افغانستان درگیر تروریزم و جنگ اعلام نشده ای است که ریشه ها و لانه های اصلی آن در خارج کشور قرار داشته و هم اکنون هزاران افراطی تروریست از سراسر دنیا با همراهی مافیای مواد مخدر و حمایت برخی از حکومت های منطقه، در افغانستان حضور دارند.

آقای دانش با اشاره به اینکه افغانستان در خط مقدم نبرد با دهشت افکنی قرار داشته و از منافع همه بشریت در مقابل تروریزم دفاع می کند گفت که انتظار ما از جامعه جهانی، کشورهای دوست و سازمان های بین المللی این است که با حمایت جدی از افغانستان در جنگ با تروریزم، حامیان طالبان و داعش را وادار نمایند که از حمایت تروریزم دست برداشته و برای برقراری صلح پایدار به میز مذاکره و گفتگو بنشینند.

معاون رئیس جمهور در عرصه آزادی بیان و رسانه ها نیز گفت که در یک و نیم دهه اخیر ما در ساحه مطبوعات و رسانه، شاهد رشد سریع و چشمگیر هستیم و امروز در سطح کشور، ۳۶۶ شبکه رادیویی، ۲۰۳ شبکه تلویزیونی، ۷۲ روزنامه، ۳۵۴ هفته نامه، ۳۴۴ مجله، ۷۳ آژانس خبری و ۱۸۹ مطبعه و در مجموع ۲۴۵۵ رسانه و مؤسسه در کتگوری های مختلف، ثبت شده و جواز فعالیت گرفته اند.

وی تصریح کرد که حکومت افغانستان، حکومت نقد پذیر بوده و نه تنها با گوش شنوا از گزارش های انتقادی رسانه ها استقبال می کند، بلکه آزادی بیان و رسانه های آزاد را یک بازوی توانا برای تأمین عدالت، حاکمیت قانون و تأمین منافع ملی کشور می داند.

معاون رئیس جمهور تصویب قانون دسترسی به اطلاعات را تصویب کرده ایم که بر اساس آن همه مسئولان دولتی مکلف شده اند که زمینه دسترسی به اطلاعات، ایجاد کمیسیون دسترسی به اطلاعات وکمیته مشترک مصونیت برای تأمین امنیت رسانه ها بین رسانه ها و حکومت را که تحت ریاست معاون دوم رئیس جمهورفعالیت می کند از اقدامات حکومت افغانستان در راستای حمایت از آزادی بیان و جامعه رسانه ای کشور عنوان کرد.

معاون رئیس جمهور در خصوص آثار باستانی وت اریخی نیز گفت که افغانستان با داشتن میراث فرهنگی بیش از پنج هزار سال که در برگیرنده تمدن های ادوار مختلف تاریخ بشر است، یکی از کشورهای دارای آثار تاریخی و باستانی بسیار غنی و متنوع به شمار می رود.

وی گفت که بخشی اندک اما بسیار مهم آثار باستانی افغانستان در «موزیم ملی هنرهای آسیایی» در پاریس نگهداری می شود که وی دو روز پیش از آن دیدن کرده است.

آقای دانش از دولت فرانسه برای حفظ و نگهداری آثار تاریخی مربوط به افغانستان در موزیم ملی هنرهای آسیایی و فعالیت باستان شناسی نهاد دافا برای ۹۵ سال در افغانستان، قدر دانی کرد.

معاون رئیس جمهور در زمینه منابع طبیعی، تنوع اجتماعی و فرهنگی در افغانستان نیز گفت که کشورش طبیعت زیبا و مناظر طبیعی جذاب و همچنین اماکن و آثار تاریخی کهن در شهرهای مختلف خود دارد كه هر كدام بازگو كننده بخش مهمی از تاريخ اين سرزمين است.

وی به عنوان نمونه از مجسمه هاي تخریب شده بودای بامیان، شهر ضحاك، شهر غلغله و چهل ستون در باميان، مسجد جامع هرات،‌ قلعه تاريخي هرات،‌ مناره ها و آرامگاه خواجه عبدالله انصاري در هرات، بالاحصار، قبر سلطان محمود، آرامگاه سنایي در غزني، خرقه مباركه و باغ بابا در قندهار و زيارت سخي در مزار نام برد.

آقای دانش تصریح کرد که قبلا برخی از اماکن تاریخی ما مانند منارجام و بودای بامیان در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده، اما ما انتظار داریم شهر هرات، باغ بابر کابل و بند امیر بامیان نیز در این فهرست ثبت شود و مراکز باستان شناسی ما تقویت گردد.

وی از سازمان یونسکو و جامعه بین المللی خواست که دولت افعانستان را در حفاظت آثار تاریخی مانند مجسمه بودا، شهر غلغله و بند امیر در بامیان و منار جام در غور و مسجد جامع هرات، مصلای هرات و قلعه اختیارالدین هرات و روضه مبارک و خانقای مولانا جلال الدین بلخی در بلخ و سایر مناطق کمک کنند.

معاون رئیس جمهور از کشورهای جاپان، آلمان، ایتالیا، فرانسه، چین و کوریا و سازمان یونسکو، دافا، بنیاد آغاخان و سایر همکاران بین المللی قدر دانی کرد که در ماه گذشته با دایر ساختن اجلاسی در توکیو در باره بازسازی بودای تخریب شده بامیان به رایزنی پرداختند.

وی در خاتمه گفت که بیایید با مرمت دوباره آثار تاریخی تخریب شده و حفاظت از آثار زنده دیگر و تقویت فرهنگ و تاریخ باستانی ملت ها، یک نهضت جهانی فرهنگی علیه تروریزم را رهبری کنیم. رهبری این نهضت بزرگ را باید سازمان یونسکو به عهده بگیرد.

https://avapress.com/vdcba5b89rhbsfp.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما