تاریخ انتشار :سه شنبه ۳ حوت ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۳۱
کد مطلب : 138426
اهداف و پیامدهای تشکیل ائتلاف عربی – اسرائیلی

حضور رسمی اسرائیل در ائتلاف عربی – صهیونیستی، می تواند راهگشای عادی سازی مناسبات اسرائیل با اعراب منطقه باشد.

به گزارش خبرگزاری آوا ، این برنامه از چندی قبل و با تحت فشار گذاشتن اعضای شورای همکاری خلیج فارس توسط عربستان و اعلام اخباری ضد و نقیض از سفر مقامات تل آویو به ریاض شروع شده است.

عبدالباری عطوان نویسنده برجسته عرب و سردبیر روزنامه رای الیوم روز گذشته در سرمقاله این روزنامه نسبت به برنامه دولت جدید دونالد ترامپ برای تشکیل ائتلافی عربی – اسرائیلی به منظور خاتمه دادن به جنگ میان فلسطین و رژیم صهیونیستی هشدار داد. به نوشته این روزنامه، مقر این ائتلاف در مصر خواهد بود و کشورهای عربستان، امارات متحده عربی، اردن و اسرائیل نیز در آن حضور خواهند داشت.

هدف از تشکیل این ائتلاف، تاسیس دولت فلسطینی در منطقه سینای مصر، گسترش نوار غزه و انضمام کرانه باختری به اردن است که گفته می شود تامین مالی آن نیز بر عهده کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس خواهد بود.

با این حال به نظر نمی رسید طرح مذکور از سوی اردن و مصر مورد پذیرش قرار گیرد. زیرا با این طرح مشکلات فلسطین و اسرائیل به این دو کشور تسری خواهد یافت. از سویی ایجاد منطقه ای فلسطین نشین در اردن به معنای عملیاتی شدن طرح تجزیه این کشور است که استراتژیست های آمریکایی پیش از روی کار آمدن ترامپ، نیز از آن سخن می گفتند.

از این رو نمی توان ایجاد دولتی فلسطینی در مصر و اردن را ابتکار ترامپ برای خاورمیانه برشمرد. این نقشه ای از پیش طراحی شده برای این منطقه است که می تواند آغاز گر دومینوی تجزیه کشورهای خاورمیانه و گسترش آشوب و درگیری به سایر سرزمین ها باشد.

در صورت عملیاتی شدن این طرح، رژیم صهیونیستی علاوه بر امکان گسترش سرزمین های خود به مناطقی که در حال حاضر محل اسکان فلسطینی ها است، دیگر در مرکز تنش های مردم آواره فلسطین نخواهد بود.

تنها تاثیری که می توان گفت ترامپ در ارائه این پیشنهاد داشته است، نحوه تامین هزینه های ایجاد ائتلاف فوق است. او پیش از ورود به کاخ سفید نیز اعلام کرده بود مخارج آمریکا را در دنیا از جمله خاورمیانه کاهش می دهد. براین اساس پیش بردن سیاست های اجرای خاورمیانه بزرگ امروز با اتکا به دالرهای شیخ نشین های خلیج فارس انجام می شود.

در این میان اعراب به رهبری عربستان که نگران رویکردهای خصمانه تری از سمت ترامپ بودند، حاضر شده اند این هزینه را تقبل کنند تا کماکان زیر چتر خیالی امنیت ایالات متحده حضور داشته باشند. همچنین طبق نظر برخی از کارشناسان امید ریاض برای تعدیل قانون جاستا هم می تواند علت همراهی عربستان با آمریکا در این ائتلاف باشد.

اما پیامدهای چنین نقشه ای برای منطقه، دامن تمامی کشورها و حتی متحدین امروز ایالات متحده را به زودی خواهد گرفت. خاورمیانه درگیر جنبش های تروریستی شده است که گمان نمی رود دست کم تا چندین سال آینده بتواند آن را ریشه کن کند. اگر زمانی داعش تنها ابزاری برای تهدید بشاراسد و دولت شیعی عراق بود، امروز در داخل عربستان نیز دولت سعودی با فعالیت این گروه و تلاش برای عضوگیری آن مواجه شده است.

از این رو اگر همکاری رهبران عرب با آمریکا در نقشه جدید کاخ سفید برای بحران اسرائیل-فلسطین بتواند در کوتاه مدت به آنها احساس امنیت بدهد، در میان مدت به ضرر این نظام ها و تمامیت ارضی کشورهای آنها خواهد بود.

البته آمریکا تلاش دارد با ایجاد این محور عربی-اسرائیلی، ایران را نیز در انزوا قرار دهد، در واقع کنار گذاشتن ایران در مهمترین موضوع بحران زای خاورمیانه با شکل دادن به ائتلافی که تنها اعراب حضور دارند، کاستن از عرصه هایی برای کنش گری ایران است.

حضور رسمی اسرائیل در این ائتلاف، می تواند راهگشای عادی سازی مناسبات رژیم صهیونیستی با اعراب منطقه باشد. این برنامه از چندی قبل و با تحت فشار گذاشتن اعضای شورای همکاری خلیج فارس توسط عربستان و اعلام اخباری ضد و نقیض از سفر مقامات تل آویو به ریاض شروع شده است.

بر این اساس احتمال می رود ترامپ تداوم حفظ امنیت و همکاری های نظامی آمریکا با اعراب را منوط به تحقق اهداف ائتلاف جدید و افتتاح سفارت اسرائیل در کشورهای حاشیه خلیج فارس کند.

در این صورت متضرر اصلی سیاست های آمریکا خاندان های پادشاهی کشورهای عربی ای خواهند بود که طبق اجرای مرحله به مرحله طرح خاورمیانه بزرگ، بیش از پیش به غرب وابسته و در نهایت مضحمل می شوند.

https://avapress.com/vdcb5wb80rhbfap.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما