تاریخ انتشار :دوشنبه ۱ جدی ۱۳۹۳ ساعت ۰۲:۰۸
کد مطلب : 104242
توافق سه جانبه؛ اصرار پاکستان، انکار افغانستان
در حالی که شماری از مقامات پاکستانی، از راه اندازی عملیات مشترک افغانستان، پاکستان و نیروهای خارجی به رهبری امریکا در دو سوی مرز میان دو کشور سخن می گویند؛ اما مقامات وزارت دفاع افغانستان می گویند که با مقامات پاکستانی در این خصوص هیچ تفاهمی صورت نگرفته است.
جنرال شیرمحمد کریمی؛ رییس ستاد مشترک اردوی ملی می گوید که با مقامات پاکستانی تنها در رابطه به این موضوع صحبت شده که پس از این باید تمامی عملیات هایی که به هدف از بین بردن مخفیگاه های تروریست ها در دو سوی سرحد انجام می شود در هماهنگی کامل صورت گیرد.
این در حالی است که پیش از این، سرتاج عزیز؛ مشاور امنیت ملی و امور خارجی نخست وزیر پاکستان در مصاحبه با رسانه های این کشور از توافق بر سر عملیات مشترک سه جانبه در دو طرف سرحد، علیه طالبان خبر داده بود.
آقای عزیز گفته بود که این عملیات از سوی حکومت افغانستان، ناتو و نیروهای نظامی پاکستانی بر اساس شریک ساختن معلومات استخباراتی پیش برده خواهد شد.
برخی دیگر از مقام ها در وزارت خارجه پاکستان نیز تایید کرده بودند که این توافق در جریان سفر اخیر جنرال راحیل شریف؛ فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان به کابل با جوانب افغان و امریکایی انجام شده است.
انتشار این خبر از زبان مقام های ارشد حکومت پاکستان، از دید بسیاری از تحلیلگران، جدی ترین و مهم ترین پیامد مثبت رویداد تروریستی اخیر در پیشاور پاکستان، ارزیابی و نتیجه گرفته شد که به این ترتیب، پاکستان مجاب شده است که سیاست حمایت از تروریزم، بیش از این نمی تواند ثمربخش و بی آسیب باشد؛ بنابراین، این توافق سه جانبه زمینه حضور مسؤولانه و جدی اسلام آباد در محور ضد تروریزم را به خوبی فراهم خواهد کرد.
یکی دیگر از امیدهایی که در پی انتشار این خبر از سوی مقامات پاکستانی، برانگیخته شد، تغییر رویکرد امریکا در قبال مبارزه با تروریزم بود.
انتظار ناظران این بود که بر این اساس، امریکا نیز در مبارزه با تروریزم، از دوگانه رفتاری، پنهانکاری و رویکردهای مشکوک و مبهم دست برخواهد داشت و رویکرد مبارزه گزینشی با تروریزم را کنار خواهد گذاشت.
اما اکنون شیرمحمد کریمی؛ رییس ستاد مشترک اردوی ملی در این مورد می گوید:«در این مورد هیچ گپ نزدیم، فعلاً در چوکات نظامی صرفاً به این هم نظر هستیم که اگر ما در خاک خود عملیات می کنیم، شما بالمقابل نگذارید که دشمن در خاک شما بیاید. گفتیم که اگر شما عملیات می کنید ما را خبر کنید؛ تا ما تدابیر از قبل بگیریم و نگذاریم که دشمن در خاک ما جای بگیرد. تنها همینقدر تفاهم شده است. ما به این موافقه رسیدیم که مثلاً قوماندان های محل یکی با دیگر آشنا شوند، این قدم اول است که برای اعتمادسازی این کار را می کنیم.»
این موضع جنرال کریمی، از دید تحلیلگران، نشان دهنده آن است که تا رسیدن به چنین توافقی، هنوز راهی دراز و دشوار در پیش است و این ایده، تاکنون در مراحل بسیار ابتدایی و اولیه قرار دارد.

دیوار بی اعتمادی میان دو کشور ضخیم تر و بلندتر از آن است که بتواند با یک اتفاق ساده و یک سفر سرزده، فروبریزد و کشوری که سال ها در کار توطئه چینی، دسیسه سازی، خشونت پراکنی و راکت باری علیه کشور همسایه اش بوده است، به یکباره، راه و رسم خود را تغییر دهد و وارد فرایندی از همکاری ها شود که طی آن، افغانستان نیز اجازه داشته باشد در آنسوی سرحد، پناهگاه ها و پرورشگاه های تروریزم را آماج قرار دهد؛ کاری که پاکستان بیش از چهار سال است، انجام می دهد و به همین بهانه، پیش از آنکه مناطق مرزی را از عناصر فراری و متواری تروریستی، پاک سازی کند، بیشتر زمینه پیشرفت و فعالیت این عناصر در این مناطق را مساعد می سازد.
از جانب دیگر، موضوع راه اندازی عملیات مشترک سه جانبه در دو سوی سرحد از جانب مقامات پاکستانی در حالی مطرح می شود که درگیری شدید میان مخالفین مسلح و نیروهای امنیتی افغانستان در ولسوالی دانگام ولایت کنر از چند روز به اینسو ادامه دارد.
گزارش ها می رساند که در این درگیری ها بیش از دو هزار طالب افغان و پاکستانی شرکت دارند و نیروهای تروریستی از حمایت های وسیع نظامیان پاکستانی نیز برخوردار اند.
بر پایه این گزارش ها، هزاران جنگجوی تروریست از خاک پاکستان وارد کنر شده و یکی از بزرگترین عملیات های تروریستی را علیه نیروهای امنیتی و تمامیت ارضی افغانستان در ولسوالی ناآرام دانگام به راه انداخته اند.
در این میان، کارشناسان می گویند که صرف نظر از اصرار پاکستان و انکار افغانستان در زمینه انجام توافق سه جانبه میان افغانستان، پاکستان و امریکا برای راه اندازی عملیات های مشترک و هماهنگ ضد تروریستی در دو سوی مرز، اگر پاکستان بر این قول و قرارش استوار و صادق است، می بایست در زمینه مهار وضعیتی که اکنون در دانگام جریان دارد همکاری کند.
هیچ تردیدی وجود ندارد که افغانستان اکنون سرگرم یکی از بزرگترین جنگ های ضد تروریستی در دانگام است و اگر پاکستان، علیه تروریزم است و می خواهد در دو سوی سرحد با آن مبارزه صورت گیرد، باید در این نبرد در کنار افغانستان و بر علیه تروریست ها بایستد.
اما بعید به نظر می رسد چنین اتفاقی واقع شود؛ زیرا دانگام خود از ولسوالی هایی است که چهار است آماج راکت های پاکستانی است.
پاکستان با این توجیه، دانگام و سایر ولسوالی های مرزی در کنر و نورستان را آماج قرار می دهد که مدعی است ملافضل الله؛ از رهبران گروه طالبان پاکستان در این مناطق، از سوی حکومت افغانستان، پناه داده شده است و از آنجا حملاتی را علیه پاکستان طرح ریزی می کند.
در حمله اخیر پیشاور نیز یک روزنامه پاکستانی مدعی شد که این حمله، کار نیروهای وفادار به ملافضل الله بوده و در افغانستان، برنامه ریزی شده است.
بربنیاد همین ادعاها بود که رؤسای نیروی زمینی و سازمان جاسوسی پاکستان، راهی کابل شدند و در پی این دیدار، سرتاج عزیز مدعی انجام توافق سه جانبه مورد بحث گردید.
با این حال، کارشناسان می گویند تا زمانی که پاکستان، قایل به تفکیک و تقسیم تروریزم به خوب و بد باشد، تا زمانی که امریکا، اسلام آباد را وادار به پذیرش مسؤولیت های خود در چارچوب ماموریت مبارزه با تروریزم نکند و تا زمانی مرز میان طالبان و تروریزم، همچنان پررنگ نشان داده شود، به نظر نمی رسد، دیوار بی اعتمادی و سوء ظن موجود میان افغانستان، پاکستان و امریکا، از میان برداشته شود و تروریزم واقعا تضعیف و منهدم گردد.
https://avapress.com/vdcayyn6u49nwu1.k5k4.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما