تاریخ انتشار :شنبه ۱۸ ثور ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۰۰
کد مطلب : 125906
در نشست هم اندیشی مسائل فرهنگی ، اجتماعی، مهاجرین افغانستانی در قم مطرح شد:

از نظر سنجی درباره خدمات جمهوری اسلامی به مهاجرین تا مزایای پاسپورت نسبت به کارت آمایش

از نظر سنجی درباره خدمات جمهوری اسلامی به مهاجرین تا مزایای پاسپورت نسبت به کارت آمایش
 نشست هم اندیشی مسائل فرهنگی ، اجتماعی، مهاجرین افغانستانی با حضور نمایندگان ونخبگان فرهنگی و اجتماعی مهاجرین افغانستانی  و مقامات ذی صلاح ایرانی در مدرسه امام خمینی (ره) قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری آوا، در ابتدای این نشست لطیفه بهسودی؛ دبیر مجمع دانشجویان افغانستانی مقیم قم با بیان اینکه هزار و ۵۰۰ دانشجو در ولایت مشغول تحصیل می باشند که به عنوان نیروی جوان آینده ساز افغانستان شمرده می شوند، متاسفانه این فرصت در کشور ایران غنیمت شمرده نمی شود.

وی با اشاره به فعالیت دانشجویان افغانستانی درحوزه های مختلف از جمله مذهبی، همایش افغانستان شناسی، برگزاری مسابقات رباتیک ، جشنواره میله گل سرخ و همایش روز مهندس تصریح کرد، روحیه خود باوری و اعتماد به نفس در بین دانشجویان و اقشار مهاجر ایجاد شده است

بهسودی ادامه داد: یکی ازمشکلات مهم دانشجویان موضوع شهریه تحصیلی با توجه به شرکت دانشجویان در رقابت سالم کانکور برای ورود به دانشگاه می باشد اما متاسفانه هزینه بالای تحصیلی گاها سبب می شود برخی دانشجویان نسبت به تحصیل دلسرد شوند که اگر شهریه تحصیلی برای دانشجویان مهاجر کاهش پیدا کند دانشجویان با انگیزه بیشتری تحصیل خواهند کرد.

دبیر مجمع دانشجویان افغانستانی مقیم قم ادامه داد: تحصیلات صرفا تکمیلی، پاسخگوی نیاز ما نخواهد بود وامکان تحصیل در مقاطع بالاتر نیاز به هزینه بیشتری دارد که نیازمند مساعدت مسئولین نسبت به کاهش میزان شهریه دانشجویان می باشیم.

بهسودی تصریح کرد: عدم استفاده از دانشجویان نخبه، در نظر نگرفتن بورسیه تحصیلی برای دانشجویان نخبه ، مشکل تمدید روادید اقامتی، نداشتن سابقه کار بعد از پایان تحصیلات در ایران برای بازگشت به افغانستان، بیمه دانشجویی، عدم صدور گواهینامه و عملکرد سلیقه ای برای صدور، در نظر گرفته نشدن بودجه مشخص برای ارگانهای مربوط به مهاجرین جهت انجام فعالیتهای فرهنگی و .... از جمله مشکلات اساسی هستند که دانشجویان با آن در گیر می باشند.


شوکت علی محمدی شاری، شاعر و دبیرکانون ادبی کلمه به نمایندگی از قشر هنرمندان اظهار داشت: حوزه هنرمندان از دهه ۵۰ فعالیت خود را با حضور احزاب سیاسی و جهادی آغاز نموده که به جهت محدودیت ها و نبود فضای های لازم با وجود شبکه و فضاهای مجازی عصر حاضر نتوانسته تعامل خوبی با مطبوعات ایران برقرار نماید .

وی افزود: متاسفانه گاها تمام فعالیتهای ادبی، هنری ومطبوعاتی ما در چند خبرگزاری منعکس می شود در حالی که این نهاد از سال ۱۳۸۰ رسما فعالیت خود را شروع و جلسات مختلف نقد شعر و داستان، برگزاری کلاسهای آموزشی ، نقد کتاب ، تجلیل از هنرمندان و نخبگان را اجرایی نموده است.

هیچ برنامه واحد و منسجمی در خصوص جامعه پناهندگان افغانستانی در ایران پیش بینی نشده است

دبیر کانون ادبی کلمه عنوان داشت: مهاجرت یک تکلیف و پذیرایی از مهاجرین امری مهم است که اگر با توجه به این دیدگاه به آن نظر شود قطعا میتوان گامهای خوبی در حوزه هنر برداشت.

محمدی شاری ادامه داد : پناهندگان افغانستانی بیش از سه دهه می باشد که در ایران سکونت دارند اما هنوز هیچ برنامه منسجم و دقیقی برای آنها تبیین نشده است به طوری که هنوز جامعه پناهنده اتباع افغانستانی در ایران پذیرفته نشده ویا در مورادی کوتاهی صورت گرفته است که متاسفانه این وضعیت، وضعیت مناسبی نیست.


وی خاطر نشان ساخت: برای حمایت از قشر هنرمند و جامعه پناهنده افغانستانی یک برنامه ریزی کلان صورت گیرد تا بتوان در راستای آن نیازهای روحی ، عاطفی و فرهنگی تربیتی آنها را برآورده سازیم.


شاعر و نویسنده افغانستانی تصریح کرد: با توجه به تورم جهانی، هدفمندی یارانه در ایران،شهریه سنگین دانشجویان، آیا دیگر چیزی در سبد کالای خانواده ها باقی می ماند که بتوان بوسیله آن نیاز خانواده را مرتفع ساخت یا خیر.

وی نبود فضای مناسب و امکانات لازم برای برگزاری برنامه های فرهنگی هنرمندان، عدم حمایت مسئولین ونهادهای مرتبط از فعالیتهای مجاز و رسمی جامعه هنری ، انجام فعالیتهای گروهی و ... را از جمله مشکلات قشر هنرمند افغانستانی در ولایت قم عنوان کرد.

محمد رضا سلیمی ؛ مدیر مدارس ویژه اتباع افغانستانی نیز در ادامه با بیان مشکلات دانش آموزان این مدارس گفت: تربیت نیروی انسانی فعال وکارآمد از وظائف آموزش و پرورش در هر کشوری است چرا که دانش آموزان سرمایه های گرانمایه ای برای کشورها می باشند .

حضور معلمین و دانشجویان افغانستانی در کادر آموزشی ویژه اتباع استفاده از ظرفیت علمی و فرهنگی دانشجویان است

وی افزود: امروزه تنها آموزش دادن صرف هم در مدارس کفاف نمی کند بلکه شیوه و نحوه آموزش ، نیز مهم است واگر می خواهند یک شهروند خوب تربیت کنند باید امکانات لازم در اختیار دانش اموزان و معلمین قرار دهند .

سلیمی گفت: از مسئولین خواستاریم برای ۱۲ مدرسه ویژه اتباع که در قم وجود دارند با توجه به اشتراکات فرهنگی از پرسنل و یا دانشجویان تحصیل کرده افغانستانی استفاده شود تا بتوانیم از این ظرفیت در ولایت قم بهره مند شویم.

باید برای شناخت و رفع مشکلات اتباع افغانستانی و عملکرد مسئولین در رابطه با آنها نظر سنجی صورت گیرد

کریمی؛ پزشک متخصص ارتوپد نیز در ادامه این نشست گفت: اگر بتوانیم یک نظر سنجی نسبت به عملکرد دولت ایران نسبت به مهاجرین داشته باشیم وببینیم میزان رضایتمندی مهاجرین از ارائه خدمات چگونه می باشد ،شاید بتوان از طریق این نظر سنجی به بطن مشکلات مهاجرین رسید و معایب و مزایای خدمات ارائه شده را استخراج کرد.

دو کشور با توجه به اشتراکات زیاد فرهنگی که با یکدیگر دارند بجای اینکه بازوی قوی یکدیگر باشند در ظاهر چیزی دیگری را نشان می دهند و برنامه ای که دولت ایران در خصوص اتباع انجام می دهند متاسفانه برنامه هدفمند، دراز مدت و منسجم نمی باشد.

کریمی ادامه داد: متاسفانه دانشجویان و تحصیل کردگان افغانستانی به جهت مشکلات اقامتی اغلب بعد از پایان تحصیلات که در ایران انجام داده اند در دام کشورهایی قرار می گیرند که هیچ گونه زحمتی و هزینه ای برای تحصیل انها نکشیده و صرف نکرده اند که از مسئولین می خواهیم از این پتانسیل قوی که در فرهنگیان، ورزشکارن، پزشکان ، و دانشجویان وجود دارد در خود همین کشور ایران استفاده شود تا باعث فرار این تحصیل کردگان به کشورهای اروپایی نشوند.


اسحاق زاده؛ نماینده فرهنگیان اتباع افغانستانی، معتمدی نماینده اصناف ورزشکاران، حسینی نماینده هیات مذهبی، حجت الاسلام محسنی نماینده مهاجرین و حجت الاسلام کمالی هر کدام مشکلات ومعضلات موجود در بین اقشار مورد نظر جامعه هدف خود را بیان نمودند .

مدیر کل امور اتباع ومهاجرین استان قم نیز پس از شنیدن نقطه نظرات نمایندگان گفت: در بحث آموزش و پروش، دانشجویان درس می خوانند تا آینده ساز کشور افغانستان باشند و اگر قرار است پس از پایان تحصیلات به اروپا بروند نمی توانند دردی از افغانستان کم کنند.

وی با مهم توصیف کردن مسائل مربوط به دانشجویان گفت: دفتر امور اتباع و مهاجرین ولایت قم همواره سعی نموده تا با توجه به موارد قانون وراهکاری پیش بینی شده برای اتباع خارجی به ویژه اتباع افغانستانی گامهای خوبی در رفع مشکلات آنها بر دارد.

وی افزود: هر گز برای صدور گواهینامه در هیچ کدام از ولایات به صورت سلیقه ای عمل نشده است بلکه صدور گواهینامه رانندگی به صورت یک بخشنامه سراسری در اختیار نیروی انتظامی کشور قرار گرفته که بر اساس ضوابط و قوانین اعمال می شود.

مدیر کل دفتر اموز اتباع و مهاجرین ولایت قم عنوان کرد: یکی دیگر از مباحث مهم دانشجویان که مشغله ذهنی نیروی انتظامی، دفتر اتباع و مسئولین مربوطه می باشد رفع مشکل روادید دانشجویان است که سعی شده با ایجاد زمینه لازم در فرودگاه امام خمینی(ره) مشکل خروج دانشجویان با رفتن به جزیره کیش به جای رفتن به افغانستان رفع گردد.

وی ادامه داد: سعی کردیم برای بالا بردن انگیزه آموزشی ۱۰ رشته مختلف و مورد نیاز و کاربردی را برای دانش اموزان افغانستانی در مراکز اموزش فنی وحرفه ای ولایت قم ایجاد کنیم که خوشبختانه در حال اجرای می باشد تا دانش آموزان با انگیزه بیشتر و با هدف آبادانی کشور خود تحصیل کنند .

پناهی افزود: هنرمندان نیز فعالیتهای خوبی درحوزه تیاتر انجام داده اند هر چند مباحث مالی یک امر اجتناب ناگزیر می باشد اما امادگی داریم مکانی را در اختیار هنرمندان با کمترین هزینه قرار دهیم تا آنان نیز بتوانند فعالیتهای فرهنگی هنری خود را انجام دهند .

تحصیل ۲۹ هزار دانش اموز افغانستانی در مداس قم
مدیر کل امور اتباع ومهاجرین ولایت قم اظهار داشت: در حال حاضر ۲۹ هزار دانش آموز در مداس قم تحصیل می کنند که اگر قرار باشد برای این تعداد مدارس ویژه در نظر بگیریم، دست کم ۱۰۰ مدرسه و صدها کادر آموزشی لازم داریم و آموزش و پروش این افتخار را دارد که این وظیفه را انجام دهد، هرچند تاکید آموزش و پرورش هم بر این است که در مدارس غیر انتفاعی از کادر اتباع خارجی استفاده کند اما متاسفانه در مدارس دولتی چنین امکانی وجود ندارد.


وی خاطرنشان ساخت: در حال حاضر ۱۴ هزار از والدین دانش اموزان افغانستانی بی سواد هستند که در این راستا کمیساریای سازمان ملل برای ۲۵۰ نفر سهمیه داده بودند که آموزش و پرورش توانست ۸۵۰ نفراز والدین را برای حضور در کلاسهای نهضت سواد آموزی پذیرش کند.


در همین راستا پیشنهاد دادیم دانشجویان فارغ تحصیل می توانند با گذراندن دوره مربیگری از توان علمی خودشون در مبحث آموزش و نهضت سواد آموزی استفاده کنند هم منبع درآمد و هم در بحث تحصیلی به والدین کمک کنند که امیدورایم امسال بکارگیری دانشجویان عملی شود .


وی با اشاره به مشکلات مدارس ویژه اتباع افغانستانی یاد آور شد: مهمترین وظیفه معلمان ایجاد انگیزه و امید به آینده برای آبادانی کشور افغانستان در بین دانش آموزان است واگر از همان مراحل ابتدایی اموزش ببیند که درس می خوانند برای اینده خودشان وسپس ابادانی کشور قطعا تاثیر گذار خواهد بود .


پناهی افزود: ازدواج اتباع افغانستانی با مرد یا زن ایرانی که بیشتر از کشور افغانستان هستند طبعا مانع خروج انها از کشور می شود و این خود نشان دهنده یک پیوند است که در بین دو کشور ایجاد شده است وخانواده هایی که بعد از ازدواج صاحب فرزند می شوند باید سریعا برای دریافت کارت به اداره اتباع مراجعه کنند و با کمترین هزینه مدرک هویتی برای فرزند خود تهیه کنند اما اگر این فرصت از دست برود و پس از گذشت سالها برای دریافت مدارک مراجعه کنند باید بدانند این کار هزینه های زیادی برای آنها خواهد داشت که می تواند صدمات جبران ناپذیری برای آنها و فرزندانشان ایجاد کند.

اجرای مجدد طرح بیمه سلامت اتباع افغانستانی همزمان با آغاز آمایش مرحله یازدهم

مدیر کل امور اتباع و مهاجرین ولایت قم عنوان داشت: در راستای بیمه اتباع افغانستانی طی رایزنی با کمیساریای عالی پناهندگان و وزارت بهداشت بحث بیمه سلامت در دستور کار قرار گرفته و یک مرحله از آن نیز انجام شده است هر چند تعرفه برای بیمه سلامت یکی دیگر از مشکلات مهاجرین می باشد اما با هماهنگی کمیساریای عالی وزارت داخله و بهداشت قرار شد مجددا اجرایی گردد.

بر اساس توافقنامه سازمان ملل این بیمه تنها اقشار آسیب پذیر را پوشش می دهد که در حال حاضر ۳۰۰ هزار قشر آسیب پذیر و ۲ هزاز نفر دارای بیماری خاص در ولایت قم وجود دارد که هزینه درمان بستری برای بیمارن خاص و دیالزی کاملا رایگان می باشد و عموم اتباع افغانستانی نیز میتوانند با پرداخت نفری ۲۵ هزار تومان برای دریافت بیمه سلامت ثبت نام داشته باشند .

ارائه خدمات درمانی رایگان به بیماران خاص و دیالیزی

وی افزود: ما در ولایت قم حدود ۶ هزار نفر متقاضی داشتیم که ۷۵ نفرآنها داری بیماری خاص هموفیلی، تالاسمی و بیمارن کلیوی می باشند که دفترچه بستری دریافت وخدمات کاملا رایگان دریافت می کنند همچنین بیماران دیالیزی که حتی دفترچه بیمه هم ندارند به صورت رایگان از خدمات درمانی استفاده می کنند که امیدورایم با اغاز آمایش ۱۱ از ۱ سرطان/ تیر روند ثبت نام برای بیمه سلامت ادامه پیدا کند.


پناهی در ادامه به وضعیت مدارک اقامتی اتباع اشاره کرد وگفت: زمانی که ما رابطه سیاسی با افغانستان داریم بحث پناهندگی منتفی می باشد چرا که پناهندگی زمانی صورت می گیرد که رابطه سیاسی بین دو کشور برقرار نباشد اما با همه این احوال ما از کارت به عنوان مدرک پناهندگی برای اتباع افغانستای استفاده می کنیم.

در حال حاضر ما ۵ نوع ویزا داریم ویزای زیارتی ، سیاحتی، سرمایه گذاری ، کار و تحصیلی که همه نوع همکاری را می توانند داشته باشند و اگر مهاجرین بر اساس روند قانونی پیگیر باشند این پیش بینی ها در قانون صورت گرفته ومشکلی پیش نخواهند آمد و میتوانند براحتی گواهینامه ، مالکیت و پروانه کار دریافت کنند.

مدیر کل امور اتباع ومهاجرین ولایت قم خاطر نشان ساخت: شهروندان افغانستانی با باطل نمودن کارت و دریافت پاسپورت می توانند براحتی تردد نموده به کشورشان رفته و برگردند با محیط انجا آشنا شوند و همچنین از دیگر مزایای آن بهرمند شوند و بدانند داشتن کارت و یا پاسپورت هیچ فرقی به لحاظ مدرکی با یکدیگر ندارند اما مزایای که پاسپورت دارد کارت نداشته و می توانند با تعویض کارت به پاسپورت اقامت یکساله داشته باشند و سالانه آن را تمدید نمایند.

پناهی در پایان گفت: تمام تلاش مجموعه اتباع در این است که بتوانیم با استفاده از قانون و راهکارهای خوبی در خصوص اتباع در آن پیش بینی شده زمینه های لازم همکاری و تعاملات فرهنگی واجتماعی را فراهم سازیم ومهاجرین توجه داشته باشند که میتوانند با تبدیل کارت به پاسپورت در کمتر از یکساعت بیشتر نیازها و مشکلات و دغدغه های فرهنگی خود را رفع نمایند.
https://avapress.com/vdcawmn6i49nuo1.k5k4.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما