کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

جوانان غایب بزرگ روند صلح

خبرگزاری صدای افغان(آوا) سرویس تحلیل و پژوهش اخبار , 5 دلو 1391 ساعت 13:05


دیروز چهارشنبه همایشی به منظور سهم دادن جوانان در روند صلح به ابتکار معینیت امور جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ به همکاری مالی شورای عالی صلح برگزار شد. این همایش در نوع خود کم سابقه بود؛ زیرا تاکنون هیچگاه به جوانان به عنوان وارثان آینده سرنوشت سیاسی کشور به صورت جدی توجه نشده است.
اسماعیل قاسمیار؛ مسئول روابط بین المللی شورای عالی صلح که در این همایش سخن می گفت بر اهمیت نقش جوانان در روند صلح تاکید کرد و گفت روند صلحی که از طریق زد و بندهای سیاسی به پیش برده شود، یک صلح عادلانه نخواهد بود.
او گفت که جوانان می توانند طرح های شان را در رابطه به برقراری صلح در افغانستان با شورای عالی صلح در میان بگذارند و تاکید کرد که مقام های این شورا از جوانان افغانستان می خواهند که در روند صلح سهم گرفته و در پیشبرد این روند تلاش کنند.
این در حالی است که پیش از این نیز یک جرگه نمایشی به نام جرگه صلح جوانان در کابل برگزار شده بود که به باور ناظران و تحلیلگران مسایل اجتماعی، هدف از آن پیش از آنکه سهیم ساختن جوانان در روند شفاف صلح بوده باشد، نوعی کمپاین انتخاباتی و تلاش های سازمانی برای انتخابات آینده ریاست جمهوری از سوی برخی حلقات خاص بود.
در هر حال، به نظر می رسد جوانان نیز همانند بسیاری دیگر از طیف های اجتماعی جامعه افغانستان، همچنان غایب بزرگ روند صلح اند. اینکه جوانان چگونه می توانند مستقیما در روند صلح سهم بگیرند، یک بحث اداری و تشکیلاتی است که بیشتر به مقام های شورای عالی صلح برمی گردد؛ اما نفس توجه به طیفی به نام جوان در جامعه افغانستان، می تواند آینده صلح و جنگ در کشور را در مسیری متفاوت قرار دهد.
اگر به جنگ های بیش از سه دهه اخیر کشور، به درستی توجه شود، روشن خواهد شد که این جوانان بوده اند که همواره دست ابزار جاه طلبی های رهبران سیاسی یا مداخله جویی کشورهای خارجی قرار گرفته اند. در حال حاضر نیز جوانان نیروی محرکه اصلی مخالفان مسلح دولت را تامین می کنند؛ اما در این سوی دیگر،‌ دولت افغانستان، توجه اندکی به این پتانسیل عظیم و بالفعل اجتماعی کرده است.
در طی ده سال گذشته، جوانان همواره غایب بزرگ روندهای سیاسی به ویژه در راستای تامین صلح و ثبات در کشور بوده اند؛‌ از سوی دیگر، گرفتاری ها و مشکلات عظیم این طیف بزرگ، چه بسا سبب شده است که بی ثباتی های اجتماعی و امنیتی در کشور، گسترش یابد، صفوف مخالفان مسلح دولت، تقویت شود و میزان معضلات و بحران های پیچیده اجتماعی به صورت سرسام آور و خیره کننده ای بالا برود.
جمعیت ۴ میلیون نفری بیکاران افغانستان که براساس آمارهای تقریبی، اعلام می شود، برای یک جامعه آسیب پذیر و جنگ زده، یک تهدید مخرب و مدهش محسوب می شود.
بربنیاد گزارش های موجود، حدود یک میلیون نفر در کشور، معتاد به مواد مخدر اند که بخش بزرگی از این مجموعه را جوانان تشکیل می دهند.
روند مهاجرت های جوانان جویای کار و نان به کشورهای خارجی نیز همچنان در حال رشد است و چیزی از سرعت آن کاسته نشده است. این در حالی است که برخی از مهاجرت ها، متاسفانه گاه با فجایعی عظیم همراه می شود که دیگر هیچ بازگشتی برای آن متصور نیست؛ نظیر آنچه چندی پیش در یونان اتفاق افتاد و یا بارها در مسیر مهاجرت به استرالیا در آب های آن کشور، روی داده است.
آنچه برشمرده شد تنها بخشی از مشکلات و گرفتاری های بزرگی است که امروزه جوانان کشور را در معرض بحران های عظیم اجتماعی قرار داده و این روند مسلما بر صلح و ثبات پایدار در کشور نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت.
بنابراین، توجه به طیف جوان جامعه افغانستان، مساله ای نیست که تنها با برگزاری یک همایش تشریفاتی و سخنرانی کردن در خصوص چند موضوع کلی، برآورده شود و دیگر هیچ نیازی به واکاوی و رسیدگی جدی به مشکلات، نیازها و خواست های این طیف و گوش دادن به صدای آنها احساس نشود. لازمه توجه و عنایت به جوانان، توجه به مشکلات و خواسته های آنان و برآورده ساختن نیازهای شان است؛ زیرا جوانان پیش از آنکه یک مفهوم ذهنی و انتزاعی باشد، یک واقعیت بزرگ اجتماعی است که می تواند بر روند ثبات و استقرار سیاسی در آینده کشور، تاثیرات شگرفی بگذارد.


کد مطلب: 57133

آدرس مطلب :
https://www.avapress.com/fa/article/57133/جوانان-غایب-بزرگ-روند-صلح

آوا
  https://www.avapress.com