کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تراز تجاری ایران با افغانستان حدود ۱.۵ تا ۲ میلیارد دالر است

خبرگزاری صدای افغان(آوا) مشهد مقدس , 11 اسد 1396 ساعت 16:15


یکی از اعضای هیات مدیره انجمن شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی ولایت خراسان رضوی ایران در یک نشست خبری گفت:تراز تجاری ما با کشور افغانستان حدود ۱.۵ تا ۲ میلیارد دالر است. اگر این کشور را در حوزه ترانزیت و حمل و نقل بین‌المللی از دست بدهیم، یکی از مسیرهای درآمدزای خود را از دست خواهیم داد.


به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)رئیس هیات مدیره انجمن صنفی شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی در یک نشست خبری اظهار داشت: در ۴ ماه اول امسال ۳ میلیون و ۷۱ هزار تن کالا از بخش جاده از ایران ترانزیت شده  که نسبت به چهار ماه سال گذشته ۱۵.۳ درصد افزایش پیدا کرده است.

 وی با بیان اینکه در طول سال ۹۵ کل کالاهایی که در داخل کشور ترانزیت شده، ۱۱.۵ میلیون تن بوده است، اظهار کرد: از این مقدار حدود ۷ میلیون ۸۰۰ هزار تن از طریق جاده و مابقی از طریق ریل ترانزیت شده است. حمل و نقل یک بخش تاثیرگذار بر اقتصاد محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه رکود اقتصادی بر همه ابعاد کشور سایه انداخته است و حمل و نقل بین‌المللی خصوصا ترانزیت از این موضوع مبرا نیست، بیان کرد: آنچه که شرکت‌های حمل و نقل پیگیری می‌کنند، این است که همواره به دنبال یک پویایی و افزایش سقف حجم ترانزیت هستند.

رئیس هیات مدیره انجمن صنعتی شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی با اشاره به اینکه صادرات و واردات در الویت اول حمل و نقل قرار گرفته است، تصریح کرد: اما ترانزیت نیز مقوله‌ای است که برای کشور درآمدزا و اشتغال‌زایی می‌کند. همچنین ترانزیت به نوعی می‌تواند به عنوان یک سفیر سیاسی و فرهنگی به کشورهای دیگر معرفی می‌شود.

زمانیان ادامه داد: البته مساله ترانزیت در کشور ما علی‌رغم رکود اقتصادی که در سال‌های ۹۴ و ۹۵ مشاهده کردیم، فراز و نشیب‌های بسیاری داشته است که بخشی از آن برای کشور افغانستان به مسائل بین این کشور و پاکستان بازمی‌گردد.

وی خاطرنشان کرد: ترانزیت ما در کشورهای آسیای میانه مخصوصا ترکمنستان با مشکلاتی روبه‌رو شده است. در حوزه نقل و انتقالات ریلی نیز یک مقداری نسبت به جاده سبقت گرفتیم ولی آمار آن افزایش پیدا نکرده است. در حال حاضر بخشی از کالاهای ترانزیتی به کشورهای آسیانه میانه از طریق ریل منتقل شده است.

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی با بیان اینکه تلاش ما بر این است که بتوانیم جذب بیشتری را از طریق مشتریان خارجی برای عبور کالاهای خود در ایران داشته باشیم، تاکید کرد: ولی در کنار تلاش‌های که انجام می‌دهیم و با توجه به سرمایه‌گذاری‌های بسیار و اشتغال‌زایی‌های شکل گرفته، متاسفانه مشکلات و موانع زیادی سد راه ما قرار دارد و این موارد باعث شده در مقوله ترانزیت گاها نتوانیم تعهداتی را که نسبت به صاحبان کالا خارجی داشته‌ایم ار به موقع انجام دهیم.

وی ادامه داد: میزان ترانزیت در سال ۹۵ نسبت به سال‌های قبل نیز کاهش داشته‌ است. البته باید توجه داشت با توجه به اینکه ما از نظر دسترسی به آب‌های آزاد و قرار گرفتن در کنار کشورهای همسایه و نیاز آن‌ها به واردات کالا در موقعیت خوبی قرار داریم، بایستی برنامه‌ریزی درستی شکل گیرد تا میزان ترانزیت کالا به حدود ۲۵ میلیون تن برسد.

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی با اشاره به اینکه این امر زمانی محقق می‌شود که موانع بر سر راه ترانزیت برداشته شود، اظهارکرد: ما در این چند سال شاهد چنین اتفاقی نبودیم و این امر لطمه‌های بسیاری را به ترانزیت وارد می‌سازد. استان ما در یک مسیر ترانزیتی بسیار خوبی قرار گرفته و از این جهت استان ما یکی از قطب‌های ترانزیت کشور است.

زمانیان با بیان اینکه حدود ۲۳۰ شرکت حمل و نقل در ولایت ما فعالیت دارد و بعد از تهران بیشترین شرکت‌های حمل و نقل درخراسان قرار گرفته است، تصریح کرد: این موارد نشان‌دهنده آن است که خراسان رضوی پتانسیل بسیار بالایی برای حمل و نقل دارد. همچنین مدیران شرکت‌های حمل و نقل ارتباطات بسیار خوبی با تجار خارجی برقرار کرده‌اند و آن‌ها را قانع کردند که کالاهای خود را از طریق ایران ترانزیت کنند.

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی ما در حوزه ترانزیت دخالت بیش از ۱۵ سازمان در فعالیت‌های مربوط به حمل و نقل بین‌المللی و همچنین نداشتن متولی حمل و نقل است، بیان کرد: ما علاوه بر تشکر از متولیان دولتی پیشنهاداتی را مانند اینکه بخش‌نامه‌های زائد را که سد کننده راه ترانزیت هستند، حذف کنند را داریم. دولت باید از بخش‌نامه‌ها و تصمیم‌گیری‌های آنی نیز باید جلوگیری کند و از نگاه‌های امنیتی به ترانزیت اجتناب داشته باشد.

نائب رئیس هیات مدیره انجمن صنفی شرکت‌های حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی نیز در این نشست متذکر شد: پس از اینکه کشور پاکستان برخی مشکلات را برای بارهای تجار افغانستانی ایجاد کرد، بسیاری از محموله‌های تجاری این کشور از مسیر ایران منتقل شد و این فرصت خوبی بود تا بار آن‌ها را حمل کنیم و به آن‌ها سرویس دهیم ولی باز هم به خاطر برخی موانع نتوانستیم از این موقعیت به خوبی استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: یکی از موانع، بالا رفتن هزینه‌ها بود و مورد دیگر نیز مساله زمان بود. ما در آن زمینه نیز کم آوردیم و محموله‌ای که ظرف ۳ روز باید از کشور خارج می‌شد، بین ۱۰ روز فقط در مرز دوغارون معطل می‌شد.

محمود امتی ادامه داد: تراز تجاری ما با کشور افغانستان حدود ۱.۵ تا ۲ میلیارد دالر است. اگر این کشور را در حوزه ترانزیت و حمل و نقل بین‌المللی از دست بدهیم، یکی از مسیرهای درآمدزای خود را از دست خواهیم داد.

این مقام مسوول یادآور شد، ترانزیت یعنی امنیت برای کشور؛ ترانزیت به معنی اشتغال‌زایی محسوب می‌شود و خود بالغ بر ۲۰۰ فرصت شغلی ایجاد می‌کند که اگر به آن اهمیت داده شود، می‌توان جایگاه ویژه‌ای در درآمد خالص ملی به آن اختصاص داد که بعد از نفت و گردشگری، شاید ترانزیت به عنوان چهارمین گزینه درآمدزایی معرفی شود.


کد مطلب: 147527

آدرس مطلب :
https://www.avapress.com/fa/news/147527/تراز-تجاری-ایران-افغانستان-حدود-۱-۵-۲-میلیارد-دالر

آوا
  https://www.avapress.com