کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نشست مسکو، راه تازه ای برای صلح؟

خبرگزاری صدای افغان(آوا) سرویس تحلیل و پژوهش اخبار , 29 دلو 1395 ساعت 13:44


نشست ۶ جانبه مسکو در مورد صلح افغانستان با حضور نمایندگانی از روسیه، چین، ایران، هند، پاکستان و افغانستان روز چهارشنبه برگزار شد.

بحث اصلی این نشست چگونگی تشویق طالبان برای رو آوردن به صلح بود.

مقام‌های افغانستان می‌گویند در نشست مسکو با این پیام شرکت کردند که کشورهای منطقه از سیاست افغانستان در برابر هراس افکنی حمایت کنند و رابطه آنان با کابل، دولت محور باشد.

اشرف حیدری؛ رئیس دفتر استراتژی وزارت خارجه، در این نشست، در مورد "تهدید جدی تروریزم" به افغانستان و منطقه هشدار داد و گفت که دولت افغانستان امیدوار است تا تمام کشورهای منطقه از تلاش‌های افغانستان برای تامین امنیت کامل این کشور حمایت کنند.

در حالی‌که در این نشست از امریکا و دیگر کشورهای غربی که در افغانستان نیرو دارند، دعوت نشده بود، آقای حیدری تاکید کرد که امریکا حامی مهم برنامه‌های اقتصادی و سیاسی دولت افغانستان است و "می‌تواند نقش عمده در تامین صلح و ثبات در افغانستان ایفا کند."

کارشناسان می گویند که موضع دولت افغانستان که نماینده کشور در نشست اخیر مسکو، روی آن تأکید کرد، دربر دارنده نگرانی های اصولی کابل از تحرکاتی است که برخی کشورهای منطقه به منظور تأمین یکجانبه منافع راهبردی خود آغاز کرده اند.

نشستی که روز چهارشنبه در مسکو برگزار شد، پیشتر بدون دعوت از افغانستان، بر پا شده بود و همین امر، اعتراض شدید دولت افغانستان را در قبال داشت.

از سوی دیگر، تصریح روسیه به ارتباطات این کشور با گروه طالبان، چیزی نیست که مطلوب کابل و در راستای رویکرد رسمی کشور ما در زمینه مبارزه با تروریزم یا برقراری صلح باشد.

تحلیلگران مسایل منطقه می گویند که هدف مسکو از ارتباط با طالبان، استفاده از این گروه بر علیه داعش در افغانستان است. روسیه ظهور داعش در افغانستان و سایر کشورهای منطقه را اقدامی از سوی دشمنان این کشور بر علیه امنیت، ثبات و حاکمیت ملی خود می داند و از همین رو، توسعه قلمرو داعش به افغانستان نیز نخستین بار، روس ها را به موضع گیری صریح و علنی برانگیخت و از همان زمان تاکنون، کرملین از مجاری و مسیرهای گوناگون، سعی کرده است در برابر این تهدید بالقوه امنیتی، مبارزه کند.

با این وجود، ارتباط مسکو با طالبان، چیزی نیست که برای افغانستان و هم پیمانان غربی آن در ناتو و امریکا، قابل هضم باشد.

از منظر آنها این اقدام روسیه، تلاشی برای نقش آفرینی این کشور در قضایای افغانستان است و اگر این ارتباطات، تعمیق و توسعه پیدا کند، این خطر وجود دارد که روسیه، عملا به یکی از بازیگران مهم و غیر قابل انکار در جنگ افغانستان تبدیل شود و به این ترتیب، بار دیگر شاهد تکرار همان تجربه ای باشیم که در زمان اشغال افغانستان توسط شوروی پیشین و حمایت های گسترده و بی دریغ امریکا از جهادی های ضد روسیه، به عمل آمد.

تحلیلگران می گویند که این نگرانی افغانستان، کاملا قابل درک است؛ زیرا در صورت تکرار آن تجربه، چیزی که در این میان، آسیب خواهد دید، منافع، حاکمیت، امنیت و ثبات ملی در افغانستان خواهد بود.

جنگ ابرقدرت ها و بازی منفعت های متضاد، همواره به زیان افغانستان تمام شده است و این بار هم این خطر کاملا وجود دارد؛ زیرا روسیه در دیگر موارد، نشان داده است که تلاش می کند در برابر ناتو و امریکا ظاهر شود و در مورد افغانستان هم هرگز چنین احتمالی مردود نیست.

از جانب دیگر، به عقیده تحلیلگران، این موضع کابل در نشست مسکو که تروریزم یک خطر جدی و آنی نه تنها برای امنیت افغانستان؛ بلکه برای امنیت و ثبات سراسر منطقه محسوب می شود، موضعی کاملا واقع بینانه است و این چیزی است که به نظر می رسد روسیه، چین و پاکستان که در نشست قبلی مشارکت داشتند، از آن چشم پوشی کردند و به صورت یکجانبه، اراده خود را روی رفع تحریم های بین المللی از رهبران طالبان، متمرکز کردند.

در حالی که به باور آگاهان، رفع تحریم های رهبران طالبان، در مرحله بعدی اهمیت قرار دارد و تنها زمانی می توان به این اقدام، مبادرت کرد که طالبان تعهداتی رسمی و قابل اتکا در زمینه صلح و ترک خشونت داده باشند.

با توجه به این تحلیل، بر بنیاد دیدگاه های کارشناسان، اقدام به تلاش روسیه، چین و پاکستان در راستای رفع تحریم های بین المللی از رهبران طالبان، اقدامی در مسیر صلح و آشتی در افغانستان نبود؛ بلکه تصمیمی یکجانبه به منظور تأمین روابط یکجانبه این کشورها با گروه طالبان محسوب می شد و مشخص است که این امر، یک نگرانی جدی برای دولت افغانستان به حساب می آید.

با این وجود، ناظران می گویند که با مشارکت افغانستان، ایران و هند در نشست مسکو، انتظار می رود این نشست با درنظرداشت ملاحظات و مواضع اصولی کابل، در نهایت بتواند راه تازه ای در زمینه صلح ایجاد کند.


کد مطلب: 138245

آدرس مطلب :
https://www.avapress.com/fa/note/138245/نشست-مسکو-راه-تازه-صلح

آوا
  https://www.avapress.com