کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در جشن فراغت تحصیلی دانشجویان منطقه کوه بیرون ولسوالی بهسود میدان وردک عنوان شد؛

علی‌رغم اهمیتی که اسلام به علم و دانش داده، کشورهای اسلامی عقب مانده‌اند/ 60 درصد مردم افغانستان بی‌سوادند

خبرگزاری صدای افغان(آوا) کابل , 6 جدی 1396 ساعت 12:29


عالمان دینی و استادان دانشگاه با اشاره به اهمیتی که اسلام به علم و دانش داده، اما می گویند جوامع اسلامی به خصوص افغانستان در وادی علم و دانش خیلی ضعیف است. به گفته آن ها، با توجه به این که جهان بشریت از لحاظ علم و دانش قله های بلندی را طی کرده و امروز طلایه دار تولید علم هستند، اما کشورهای اسلامی عقب مانده اند. تأسف‌بارتر از همه این که اگر به داخل افغانستان بنگریم، ۶۰ درصد مردم از نعمت سواد محروم هستند.

به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، جشن فراغت تحصیلی دانشجویان منطقه کوه بیرون ولسوالی بهسود ولایت میدان وردک از مقطع لیسانس، با حضور برخی از علما، روشن فکران، استادان دانشگاه و اقشار مختلف مردم در کابل برگزار شد.

در این جشن، حجت الاسلام و المسلمین سید عندلیب ضیایی، مسوول مدرسه امام امیرالمومنین(ع) به نمایندگی از دانشجویان به ایراد سخن پرداخت و گفت: "اهمیتی که دین مقدس اسلام به علم و دانش داده، هیچ ادیان دیگر نداده است".

به گفته او، اولین سوره قرآن که به پیامبر(ص) نازل می شود، حکایت از خواندن و نوشتن دارد که به گفته برخی از مفسرین، تمام عصاره قرآن در سوره "علق" جمع شده و شالوده این سوره را نیز خواندن و نوشتن تشکیل می دهد. در عین حال نتیجه زحمات ۲۳ ساله رسول خدا(ص) را نیز همین سوره معرفی می کنند.

به گفته ضیایی، در جای دیگر قرآن کریم، خداوند ترقی و تکامل و مقام انسان را به دو بال معرفی می کند که عبارت از علم و ایمان است و مقام کسانی را که از این دو ویژگی بهره مند هستند، بالا برده است.

وی افزود، در متون روایات نیز به علم و دانش زیاد توجه شده و معصومین(ع) هم در گفتار و رفتار، نسبت به علم و دانش اهمیت ویژه یی داده اند. اما متأسفانه در شرایط کنونی، با کوچکترین بررسی می بینیم که جوامع اسلامی به خصوص افغانستان در وادی علم و دانش خیلی ضعیف است، با توجه به این که جهان بشریت از لحاظ علم و دانش قله های بلندی را طی کرده و امروز طلایه دار تولید علم هستند، اما کشور های اسلامی عقب مانده اند.

او همچنان گفت که امروز امریکا در میان تمام کشورهای جهان، ۳۹ درصد مقالات علمی را عرضه می کند، در حالی که نه دین شان به آن اندازه به علم اهمیت داده و نه هم رهبران دینی شان تأکید کرده است، اما کشورهای اسلامی با این که رهبران دینی‌شان تأکید کرده، در عین حال از نگاه علمی در یک رکود تأسفبار قرار دارند.

آقای ضیایی همچنان اظهار داشت: "در سال جاری برخی از کشورهای رو به رشد اسلامی توانسته است تنها یک و نیم درصد مقالات علمی را تولید و به جهان عرضه کنند که در مقایسه با کشورهای غربی، خیلی اندک و ناچیز است. تأسف‌بارتر از همه این که اگر در داخل افغانستان بنگریم، آن‌گونه که حکومت آمار می دهد، ۶۰ درصد مردم این کشور از نعمت سواد محروم هستند که در شرایط کنونی و دنیای امروز وحشتناک است".

این عالم دینی افزود: "دانشمندان به این باور هستند جامعه یی که سواد ندارد، مرده است؛ یعنی یک جسم بی جان و بی تحرک و اراده است که به هیچ عنوان طرح و برنامه ای برای زندگی ندارد.

به عقیده او، اگر دقیق بررسی شود، افغانستان از نگاه ترانزیتی و برخی ویژگی های دیگر، بهترین موقعیت را دارد و پل ارتباطی میان چهار قاره جهان است؛ از نگاه معادن و ذخایر نیز حرف اول را می زند و مملو از لیتیم و اورانیوم است که با تمام نفت عربستان رقابت می کند، اما از نگاه علم و دانش در بدترین وضعیت قرار دارد.

حجت الاسلام و المسلمین سید عندلیب ضیایی از جوانان و فارغین مقطع لیسانس خواست که خیلی بر خود نبالند که گویا به جایی رسیده اند، زیرا باید مراتب علم و دانش را بیشتر طی کنند تا بتوانند به افغانستان خدمت کرده و کشور را از این اختناق جهل و بی سوادی نجات داده و زندگی را برای نسل آینده مهیا نمایند.

او تأکید کرد، در زمانی که که قافله بشریت به سوی پیشرفت های علمی گام برمی دارد، ما نباید به گونه ای باشیم که دیگران برای ما تعیین تکلیف کنند.

در همین حال محمدرضا امینی، استاد دانشگاه نیز در سخنانی در این محفل گفت: "خداوند در قرآن کریم از مقام علم و دانش تجلیل می کند، آن جا که گفت، آیا برابر است آنان که می دانند با کسانی که نمی دانند؟ یقینا که برابر نیست".

امینی افزود: وقتس کشور جاپان از جنگ فراغت یافت، تنها در زمینه معارف هزینه کردند و توسعه علم و دانش را در اولویت قرارداد و فکر کردند که اگر جامعه با سواد بود، برنامه های دیگر نیز تنظیم می شود.

این در حالی است که به گفته او، کشور جاپان و افغانستان همزمان استقلال خود را گرفتند و شخصیت حقوقی خود را تثبیت کردند، اما جاپان در این مدت قله های بلند علم و تکنالوژی را طی می کند، ولی افغانستان از قافله عقب می ماند.

این استاد دانشگاه در عین حال اظهار امیدواری کرد که افغانستان نیز در خم یک کوچه باقی نخواهد ماند و در آینده نه چندان دور مدارج علمی را طی خواهد نمود و بدون شک علم و دانش است که انسان را از تاریکی نجات داده و به سوی روشنایی سوق می دهد.

او تاکید کرد که اکثر مشکلات افغانستان ناشی از عدم آگاهی و سواد و فقر علمی است که اگر این کمبود بر طرف شد، فردای روشنی خواهیم داشت.

در پایان این محفل، مصطفی هزاره، شعری را در رابطه با وصف بهسود و بهسودیان به خوانش گرفت.


کد مطلب: 155426

آدرس مطلب :
https://www.avapress.com/fa/report/155426/علی-رغم-اهمیتی-اسلام-علم-دانش-داده-کشورهای-اسلامی-عقب-مانده-اند-60-درصد-مردم-افغانستان-بی-سوادند

آوا
  https://www.avapress.com